ГоловнаСуспільствоЖиття

Вищий госпсуд підтвердив повернення скверу Небесної Сотні в держвласність

Судовий розгляд тривав понад три роки.

Вищий госпсуд підтвердив повернення скверу Небесної Сотні в держвласність
Сквер Небесной Сотни

Вищий господарський суд України від 2 серпня залишив чинним рішення господарських судів нижчих інстанцій про повернення в державну власність земельних ділянок поблизу Михайлівської площі, де громада облаштувала сквер Небесної Сотні.

Про це повідомляє прокуратура Києва.

Спірні землі розташовані в межах Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ", на території пам'ятки археології національного значення "Культурний шар Міста Ярослава", в межах охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору в Києві і належать до земель історико-культурного призначення національного та місцевого значення, де забороняється будь-яке будівництво, окрім будівництва особливо важливих споруд за індивідуальними проектами.

Однак усупереч закону, спірні ділянки були надані Київрадою під комерційне будівництво.

На сьогодні суди всіх інстанцій погодилися з доводами прокурора про незаконність такого рішення, визнали їх обґрунтованими і задовольнили позов у повному обсязі.

Нагадаємо, сквер Небесної Сотні облаштували на пустирі 2014 року зусиллями і за кошти київських активістів і місцевих жителів. 24 вересня 2015 року частині цієї території було надано офіційний статус скверу. На стіні будинку, який розташований біля скверу, влітку 2015 року намалювали величезне графіті з портретом Сергія Нігояна, першого з Небесної Сотні.

Земля під сквером розділена на три ділянки: площею 0,2697 га та 0,0266 га, які повернуто з оренди, і площею 0,2549 га, що належала ТОВ "Грін Плаза".

Ще в травні 2014 року прокуратура Києва в інтересах КМДА подала позов з вимогою повернути всі три ділянки у власність громади міста. Судовий розгляд тривав понад три роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram