ГоловнаСуспільствоВійна

ТКГ закликала до припинення вогню на Донбасі

До наступного засідання повинні узгодити списки полонених для обміну.

ТКГ закликала до припинення вогню на Донбасі
Фото: МИД Беларуси / Twitter

Тристороння контактна група на засіданні в Мінську в середу в контексті домовленостей лідерів країн Нормандського формату від 24 липня 2017 року закликала представників ОРДЛО забезпечити взяті на себе зобов'язання і припинити стріляти.

Про це повідомила прес-секретар представника України на переговорах Леоніда Кучми Дарія Оліфер у фейсбуці.

Обговорювалося питання забезпечення моніторингу ситуації на Донбасу з боку СММ ОБСЄ в цілодобовому режимі сім днів на тиждень, з використанням технічних засобів спостереження, після чого буде забезпечено подальше розведення сил і засобів на узгоджених ділянках.

"Під час розведення сил і засобів представники ОРДЛО не повинні встановлювати додаткові фортифікаційні споруди і мінні поля, також не може тривати ні інфільтрація військ, ні постачання нових боєприпасів з РФ на територію ОРДЛО", - зазначила Оліфер.

Представники ОРДЛО блокують допуск СММ ОБСЄ до ділянки українсько-російського кордону, підкреслила вона.

"Разом з ОБСЄ ми закликаємо до розблокування цього допуску та забезпечення контролю місією як за пересуванням на територію ОРДЛО озброєнь і військових формувань з території РФ, так і за тим, щоб з не підконтрольної Україні частини Донбасу не вивозили устаткування українських підприємств", - написала Оліфер.

Погрози і насильство стосовно спостерігачів, які тривають в ОРДЛО, вона назвала обурливими і неприпустимими.

"Ми закликали завершити розслідування і покарати винних у загибелі в ОРЛО співробітника СММ, який був громадянином США. Необхідно притягувати до відповідальності осіб, які застосовують вербальну та фізичну агресію до представників місії, зокрема тих, хто вчора в Оленівці більш ніж 7 годин утримував співробітників СММ ОБСЄ, - ми категорично засуджуємо цей неприпустимий і обурливий факт", - написала Оліфер.

Окремо учасники ТКГ ще раз зазначили, що заяви про т.зв. "Малоросію" є провокацією і повністю суперечать Мінським угодами.

Українська сторона жорстко поставила питання неприпустимості застосування тортур до незаконно утримуваних осіб, які перебувають на території ОРДЛО. Зокрема, йдеться про тортури, яких зазнала інвалід дитинства Людмила Сурженко.

"Ми закликаємо завершити узгодження списків у письмовому вигляді з тим, щоб на наступній зустрічі ТКГ була досягнута домовленість про звільнення людей", - повідомила Оліфер.

Також Україна наполягала на денонсації указу президента Росії про визнання документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО; відмову від експропріації українських підприємств в ОРДЛО, а також на скасуванні псевдокордону й упровадженні рублевої зони.

Ігнорування РФ і ОРДЛО питань безпеки не дозволяють досягти прогресу на інших напрямках, зокрема, на політичному, гуманітарному, економічному, підсумувала Оліфер.

Нагадаємо, попереднє засідання ТКГ відбулося 19 липня.

У період між двома засіданнями відбулася телефонна розмова в "нормандському форматі", під час якої президент України Петро Порошенко поспілкувався з президентом Франції Еммануелем Макроном, федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Росії Володимиром Путіним. Співрозмовники також заслухали доповідь голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурула Апакана і його заступника Александра Хуга.

Під час двогодинної розмови була досягнута домовленість узгодити остаточні кроки з безпеки і продовжити роботу над дорожньою картою імплементації Мінських угод. З цією метою у другій половині серпня має відбутися зустріч зовнішньополітичних радників голів держав "нормандського формату".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram