ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна підготувала для ЄСПЛ похвилинну хронологію захоплення Криму

Усього в Страсбурзі розглядають п'ять позовів проти Росії.

Україна підготувала для ЄСПЛ похвилинну хронологію захоплення Криму
Фото: nytimes.com

Україна підготувала для відправлення до Європейського суду з прав людини свідчення 50 свідків і близько 100 відеоматеріалів, що стосуються анексії Криму Росією.

Про це повідомив урядовий уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина в ефірі "5 каналу".

"Під кожен відеозапис у нас є або свідчення особи, яка робила аудіозапис, або того, хто був "на відео", - розповів Ліщина.

"Ми зробили три окремі графікм. Один - вхід російських військ. Ми показали, яка частина і коли заходила, де розвантажують, коли вона звідти пішла. А окремо ми зробили графік захоплення української інфраструктури. У нас є інформація, графік захоплень або блокувань українських військових частин - і там, особливо стосовно кінця лютого-початку березня, у нас узагалі є інформація по годинах або хвилинах", - додав він.

Усього в Страсбурзі розглядають п'ять позовів проти Росії - не тільки про анексію Криму, а й про агресію на Донбасі, докази якої українська сторона має намір надати вже через два місяці.

Нагадаємо, Росія анексувала Крим у березні 2014 року. Україна не визнає входження півострова до складу РФ і вважає його своєю територією.

Країни ЄС і США також не визнають входження Криму до складу РФ. Після анексії США і ЄС ввели санкції проти низки російських громадян. Також були затверджені списки нев'їзних осіб і були заморожені їхні рахунки. При цьому президент РФ Володимир Путін оголосив анексію Криму "найважливішою віхою в історії Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram