ГоловнаСуспільствоЖиття

Конфлікт навколо Сінного ринку: активісти запідозрили Зубка у некомпетентності

Пост міністра у фейсбуці щодо Сінного вважають сигналом для перевірки відповідності займаній посаді.

Конфлікт навколо Сінного ринку: активісти запідозрили Зубка у некомпетентності
Фото: пресс-служба президента

Віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко наполягає на тому, що в умовах децентралізації містобудівні умови і обмеження, дозвільні документи на будівництво видає місцева влада. Так він відреагував на опубліковану на LB.ua новину щодо того, що підзвітне йому міністерство не відповідає на запит Держархбудінспекції щодо законності містобудівних умов, виданих забудовнику Сінного ринку в Києві. Свою відповідь він опублікував на офіційній сторінці у фейсбуці.

Позиція профільного міністра наступна: "Держава змінюється, зростають доходи місцевих громад - на 100 млрд грн, передані повноваження у будівництві, а разом з цим - і відповідальність. Переконаний, всі можливості вирішити проблемні питання Сінного ринку на користь громади у Київської міської ради є. Саме КМДА може виділити землю під забудову або позбавити її, затвердити містобудівні умови і обмеження або скасувати їх, надати дозволи на будівництво і скасовувати їх. Тому відповідні запити ДАБІ у Мінрегіон були передані КМДА. Мінрегіон, як і жоден інший державний орган, який формує політику, не має права виступати арбітром".

Активісти та юристи прокоментували слова міністра Зубка, вказавши на його некомпетентність у цьому питанні.

Зокрема, органи місцевого самоврядування, яким у цьому випадку представлена КМДА, не наділені повноваженнями видавати дозволи на проведення будівельних робіт або їх скасування щодо таких об'єктів як забудова території колишнього Сінного ринку (V категорія складності згідно із Дозволом), оскільки це компетенція Державної архітектурно-будівельної інспекції України згідно ст. 7, 37 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" як у чинній, так і в попередній редакції закону.

"Теза № 2 щодо можливості скасування оренди земельних ділянок, містобудівних умов і обмежень, дозволів на будівництво. У законі взагалі немає поняття "скасування оренди земельних ділянок", на жаль. Важливо було б розуміти і розділяти повноваження Київської міської ради і Київської міської державної адміністрації щодо надання в користування та/або у власність земельних ділянок у м. Києві. В цьому випадку земельна ділянка є в приватній власності, і тут Київська міська рада або Київська міська державна адміністрація ніяк не уповноважені позбавляти права власності, зокрема, на землю. Це було б грубим порушенням статті 41 Конституції України", - кажуть юристи. І водночас додають:

"Скасування містобудівних умов і обмежень - це компетенція тільки Державної архітектурно-будівельної інспекції, яка реалізується у виняткових випадках через головних інспекторів будівельного спостереження або за рішенням суду відповідно до ст. 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

Отже анулювати дозвіл, виданий забудовнику Сінного ринку може тільки Державна архітектурно-будівельна інспекція.

Що стосується повноважень Державної архітектурно-будівельної інспекції та Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва виконавчого органу КМДА, то "згідно із Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та вдосконалення містобудівного законодавства" від 09 квітня 2015 № 320-ІІІ (закон вніс зміни до низки нормативно-правових актів) було розширено перелік осіб, які мають право здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль, де таким правом були наділені, зокрема, але не виключно, структурні підрозділи державного архітектурно-будівельного контролю Київської міської державної адміністрації".

Крім того, наголошують активісти, відповідно до цього закону, надання, відмову або анулювання документів, які дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт, введення в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів здійснюються структурними підрозділами з питань архітектурно-будівельного контролю Київської та Севастопольської міськдержадміністрацій щодо об'єктів I, II, III, IV категорій складності.

Контроль за V категорією складності об'єктів будівництва, якою є забудова території Сінного ринку, є виключною компетенцією Державної архітектурно-будівельної інспекції.

"Варто зазначити, що згідно з пунктом 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності від 17 січня 2017 року №1817-VІІІ, категорії складних об'єктів містобудування були змінені на класи наслідків (відповідальності), де І, ІІ категорії прирівнюються до класу СС1; ІІІ, IV – СС2; V-CC3. Однак, згідно з пунктом 8 Прикінцевих та перехідних положень того ж закону, у компетенції Київської міської державної адміністрації фактично залишився контроль за об'єктами, віднесеними не вище IV категорії і класу СС2, а контроль за об'єктами V категорії та класу СС3 залишився за Державною архітектурно-будівельною інспекцією", - пояснюють юристи.

Водночас вони відзначають, що у Геннадія Зубка як міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ і його міністерства досить широкий спектр повноважень.

"Щодо підпункту 25 пункту 4 Положення "Про Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 квітня 2014 № 197, Мінрегіон інформує та надає роз'яснення щодо реалізації державної політики у відповідних сферах, зокрема, але не виключно, забезпечення формування державної політики у сфері архітектурно-будівельного контролю і спостереження. Тому крик міністра щодо відсутніх повноважень в частині надання роз'яснень щодо законності містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки (відсутність яких на нормативному рівні є злочинною недопрацюванням Мінрегіону) є маячнею. До того ж, незрозуміло, на яких підставах центральний орган виконавчої влади у відповідній сфері запитує роз'яснення у фактично підлеглих йому структурних підрозділів виконавчого органу КМДА та всупереч вимогам ст. 16 Закону України "Про статус народного депутата України" не надає відповідей на депутатські запити", - заявили активісти.

"Зазначимо також, що подібні публічні особисті заяви міністра, наповнені очевидними ляпами/помилками і незнанням основ діяльності/компетентності міністерства і його основної реформи у сфері містобудування, очевидно, є підставою для перевірки компетентності поважного чиновника і його відповідності займаній посаді", - резюмують вони.

Нагадаємо, народний депутат Ольга Богомолець направила депутатський запит до ДАБІ з проханням роз'яснити ситуацію з містобудівними умовами і обмеженнями, виданими забудовнику Сінного ринку. В ДАБІ сказали, що звернулися за уточненням до Мінрегіону, але відповідь через місяць так і не була отримана. Вчора за відомство заступився профільний міністр Геннадій Зубко, який звинуватив журналістів та активістів у незнанні законів, вказавши на те, що питання з незаконною забудовою Сінного ринку повинна вирішувати київська влада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram