ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ зобов'язало медустанови звітувати про зібрані благодійні внески

Документ набирає чинності з 1 січня 2018 року.

МОЗ зобов'язало медустанови звітувати про зібрані благодійні внески
Фото: moz.gov.ua

Міністерство охорони здоров'я зобов'язало медичні установи звітувати за зібрані благодійні внески від фізичних та юридичних осіб. Відповідний наказ опублікований на сайті міністерства.

Документ набирає чинності з 1 січня 2018 року.

"Сподіваємося, що медична реформа взагалі виключить необхідність пошуку додаткових коштів лікарнями та існування фондів. Втім, вже зараз ми врегулювали діяльність благодійних організацій при закладах охорони здоров'я. Повинні створити умови, за яких фонд і лікарня будуть прозоро і публічно звітувати про обсяги надходження та використання благодійних пожертвувань", - прокоментувала наказ МОЗ в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, сьогодні майже в кожному закладі охорони здоров'я працює благодійний фонд, а 7 з 10 пацієнтів платили в нього внески.

"Обсяги благодійних пожертв - сотні мільйонів гривень, однак досі звітність цих фондів про зібрані кошти часто була недоступною або непрозорою", - зазначила вона.

Супрун вважає, що наказ створить механізм для моніторингу коштів, які жертвують на благодійні фонди лікарень, зменшить можливість використання схем, які існували до цього і містили корупційні ризики, підвищить довіру пацієнтів до явища благодійності в лікувальних установах.

"Завдяки наказу можна буде реально оцінити дієвість фінансової та матеріальної допомоги благодійних фондів, про яку постійно говорять керівники закладів охорони здоров'я", - підкреслила глава МОЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram