ГоловнаСуспільствоВійна

ГПУ просить Росію видати вбивцю неповнолітнього воротаря "Авангарду"

Бойовик "ДНР" Погодін був затриманий і утримується в включеному Криму.

ГПУ просить Росію видати вбивцю неповнолітнього воротаря "Авангарду"
Степан Чубенко
Фото: don-news.net

Генеральна прокуратура України звернулася до Генпрокуратури Російської Федерації з проханням видати одного з ватажків "ДНР" Вадима Погодіна, який в 2014 році в Донецьку по-звірячому вбив неповнолітнього Степана Чубенка.

Про це повідомила у Фейсбуці прес-секретар ГПУ Лариса Сарган із посиланням на заступника генпрокурора Євгена Єніна.

За її словами, Погодіна затримали й утримують на тимчасово окупованій території в Криму.

"Усім любителям зради відразу скажу: це не визнання Криму російським; міжнародні конвенції і практика судів свідчать про обов'язок держав здійснювати правове співробітництво, навіть якщо вони перебувають у стані війни й окупують частини територій", - зазначила Сарган.

"Ми будемо робити все можливе, щоб злочинці зазнали передбаченого законом покарання, навіть якщо вони переховуються на тимчасово окупованій території. Панове російські прокурори! Якщо у вас ще залишилися хоч якісь рештки совісті і честі, не покривайте вбивцю дитини! Погодін повинен постати перед судом і зазнати законного покарання за особливо тяжкий злочин", - додала вона.

Нагадаємо, воротар молодіжної команди краматорського «Авангарду» Степан Чубенко з 2014 року з друзями брав участь у мітингах на підтримку цілісності України. Він зняв на міській площі Краматорська прапор "ДНР". Під час обстрілу він допомагав спускатися у сховище літнім людям, носив їм воду, коли місто опинилося без водопостачання.

У червні 2014-го Степана затримали в Донецьку бойовики "ДНР" батальйону "Керч" за жовто-блакитну стрічку на рюкзаку. Хлопця відвезли в Горбачево-Михайлівку, де після тортур розстріляли. Погодін у той час командував батальйоном "Керч" і мав такий самий позивний.

На честь Степана Чубенка в Краматорську організували футбольний турнір, який проводили вже двічі - у 2015 і 2016 роках. 8 травня 2016 року його посмертно нагородили орденом "Народний Герой України", а влітку 2017-го - орденом "За мужність" III ступеня.

21 листопада 2016 року у школі, де навчався Чубенко, відкрили меморіальну дошку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram