ГоловнаСуспільствоЖиття

500 дітей із зони військового конфлікту відпочинуть в літніх таборах Важно

Ось уже третій рік поспіль діти Донбасу, які проживають в зоні військового конфлікту, і діти-переселенці, мають можливість відпочити подалі від бойових дій. В рамках проекту "Мирне літо - дітям Донбасу" Фонду Ріната Ахметова 140 дітей заїхали в табір "Дельфін" у Скадовську на другу зміну, яка триватиме з 19 до 31 липня.

"Діти не мають ані хвилини вільного часу, вони увесь час зайняті, у нас для них організовано багато гуртків, - розповідає старший вихователь табору "Дельфін" Лідія Макогон. - Ми, разом з Фондом, можемо дарувати шматочок літа і дитинства дітям, яким зараз важко".

За словами вихователя, діти, які пізнали жах війни, мають деякі труднощі у спілкуванні. "Їм не вистачає уваги, вони хочуть людського тепла, доброго ставлення. Вони відрізняються закритістю, трішки. Але потім вони не хочуть звідси їхати, стають великою родиною, починають дружити, стають товариськими, доброзичливішими", - зазначає вихователь.

Одна з відпочивальниць - 12-річна Аня з Донецька, згадує, що рятуючись від обстрілів, її родина була змушена залишити місто. "Війна витіснила нас. Дуже багато будинків було зруйновано, цілі райони", - каже дівчинка.

Діти не приховують свого захвату від відпочинку, тут вони знайшли нових друзів. "Дуже класно! Відразу всі здружилися, - ділиться враженнями Ганна. - Атмосфера дуже дружелюбна. Кожен день у нас розписаний, дуже цікаво. Думаю, я багато чому вчуся. Ми приїхали сюди завдяки Фонду Ріната Ахметова. Я хочу подякувати йому за те, що він дає можливість дітям відпочити від війни, подивитися на мирне небо, на мирних людей".

Для дітей з Донбасу в таборі створено оздоровлювальну та розважальну програми. Передбачені заняття і консультації з психологами, які пройшли навчання за курсом "Травма війни". Фахівці будуть проводити регулярні заняття, спрямовані на стабілізацію та поліпшення психоемоційного стану, зниження тривожності, розвиток навичок комунікації.

"Проект "Мирне літо - дітям Донбасу" реалізується для дітей, які побачили війну своїми очима. Їм вкрай необхідний відпочинок. Протягом липня і серпня 500 дітей зможуть не лише відпочити у літніх таборах. З ними працюватимуть психологи, які допоможуть подолати пережитий жах і впоратися зі страхами. За час проекту близько 3000 дітей вже оздоровилися в кращих літніх таборах країни", - коментує Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram