ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ скасувало інститут головних позаштатних спеціалістів і створило групи експертів

Кількість груп і їх персональний склад будуть змінювати.

МОЗ скасувало інститут головних позаштатних спеціалістів і створило групи експертів
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я скасувало інститут головних позаштатних спеціалістів і створило "групи експертів Міністерства охорони здоров'я".

Про це повідомляють на сайті МОЗ.

"Для пересічного громадянина головний позаштатний спеціаліст МОЗ - це головний лікар у країні з певною спеціалізацією. Це авторитетна особа, яка зазвичай має науковий ступінь і вчене звання, дуже хорошу репутацію фахівця і чергу пацієнтів на місяці вперед. На додачу головним позаштатним спеціалістам неформально підпорядковувалися обласні головні позаштатні спеціалісти, тобто була ціла мережа підлеглих", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що така практика існувала ще з часів СРСР і в жодній країні світу немає такого інституту.

"Формально головні позаштатні спеціалісти повинні збирати статистику, вводити нові методи лікування, формувати політику галузі. Але останніми роками основним заняттям у Міністерстві стала участь у процедурі здійснення централізованих закупівель. Раніше - через тендери, тепер - через участь у робочих групах. Відповідно, тільки один лікар вибирав назви і типи препаратів, які потрібно закуповувати для всієї галузі. Це бюджетні витрати на мільйони гривень, для деяких програм - на сотні мільйонів", - зазначають у МОЗ.

Група експертів займатиметься тими самими питаннями, які поставатимуть перед Міністерством. Кількість груп і їх персональний склад будуть змінювати.

"Це групи тих фахівців з різних галузей медицини, до чиєї думки прислухається медична спільнота, чию думку враховує Міністерство для прийняття рішень. Ми прагнемо звільнити експертів МОЗ від невластивого лікарям бюрократичного навантаження, але обов'язково будемо радитися з ними щодо медичних проблем", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, в червні Верховна Рада прийняла за основу ключовий законопроект медичної реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram