ГоловнаСуспільствоВійна

Адвокат нацгвардійця Марківа назвав дату попереднього допиту в Італії

Представники генконсульства України в Мілані запросили дозвіл бути присутніми під час допиту 17 липня.

Адвокат нацгвардійця Марківа назвав дату попереднього допиту в Італії
Фото: фотопроект "Если бы не война"

Попередній допит у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа, затриманого за звинуваченнями в загибелі італійського журналіста на Донбасі 2014 року, призначено на понеділок, 17 липня.

Про це повідомив адвокат арештованого Раффаеле делла Валле, повідомляє Радіо Свобода.

На цьому засіданні, уточнив захисник, ще не буде розглядатися питання про вибір запобіжного заходу для Марківа.

"Ми заявимо про невинність затриманого. Це буде попередній допит, щоб зрозуміти, як розвивалися події", - додав делла Валле.

Як стало відомо, представники генерального консульства України в Мілані запросили дозвіл бути присутніми під час допиту 17 липня, але припускають, що їх не допустять через закритий порядок слухання.

За словами адвоката делла Валле, сторона захисту за сприяння українських дипломатів в Італії продовжує готувати матеріали, щоб довести невинність затриманого військовослужбовця.

"Ми будемо просити суддю дозволити спеціальну юридичну процедуру міжнародного права, яка дозволить допит свідків в Україні. Це одна з техніко-юридичних проблем справи", - пояснив адвокат.

Посилаючись на конфіденційність розслідування, він не уточнив, чи готовий перелік свідків в Україні.

За інформацією ЗМІ, прокуратура м. Павія розпочала кримінальне провадження щодо обставин загибелі в 2014 році в зоні АТО італійського та російського журналістів за інформацією французького журналіста. В рамках цього провадження французький журналіст вказав на те, що смерть вищевказаних журналістів стала наслідком застосування зброї підрозділом Нацгвардії, в якому проходив службу затриманий Марків. Крім того, в рамках свідоцтв французький журналіст надав відеоряд. При цьому за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Своєю чергою заступник генерального прокурора України Євген Єнін заявив, що Роккеллі  убили, коли він перебував на непідконтрольній українській владі на той момент території між позиціями збройних формувань і терористичних угруповань. При цьому він відвідав т.зв. "Сіру зону" без узгодження з офіційною владою України. Заступник генпрокурора розповів, що українське слідство не встановило осіб, які могли б бути причетні до загибелі Роккеллі. При цьому українська сторона не отримувала від італійських правоохоронців клопотань про міжнародну правову допомогу у справі про вбивство Роккеллі. Генеральна прокуратура також не отримувала запитів від італійської сторони на проведення слідчих дій на території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram