ГоловнаСуспільствоЖиття

Через забудову Сінного ринку в Києві сусідні історичні будинки тріщать по швах, - розслідування ZIK

Кінцевого бенефіціара фірми-забудовника журналістам знайти не вдалося.

Через забудову Сінного ринку в Києві сусідні історичні будинки тріщать по швах, - розслідування ZIK
Фото: Макс Требухов

Через щільну забудову колишнього Сінного ринку в центрі Києва, яку проводять, порушуючи закон, прилеглі історичні будинки тріщать по швах. Про це йдеться в розслідуванні програми «Остання інстанція» телеканалу ZIK, журналісти якої поспілкувалися з місцевими жителями.

«У квартирах вікна тріщать, стіни тріщать. У під'їзді тріщини пішли. Ми на межі катастрофи, будинок ось візьме вночі й упаде», - скаржиться журналістам Антолій Петренко, житель однієї з історичних будівель поруч з будівельним майданчиком.

Занепокоєння жителів підтверджує і голова ГО «Барви життя» Лідія Гончаренко - активістка, яка бореться проти незаконних забудов.

«Будинки, які є об'єктами культурної спадщини, просто можуть не витримати такого навантаження», - попереджає вона.

Будівництво, йдеться у програмі, відбувається на місці, де колись стояв Сінний ринок. До 2005 року його також вважали історичною та архітектурною пам'яткою. Але після того, як Київська міськрада передала земельну ділянку під ринком ТОВ «Сінний ринок» і ТОВ «Фірма Ферро» у спільну оренду під будівництво на 10 років, статус змінився.

«Потім влада сказала, що ринок аварійний. У результаті його просто зруйнували, в підсумку його на наших очах просто підірвали», - розповідає Анатолій Петренко.

При цьому журналісти зазначають, що ТОВ «Фірма Ферро» пов'язана з можновладними людьми. Серед засновників підприємства - колишній заступник генпрокурора Віталія Яреми Анатолій Даниленко, а також Геннадій Ільїн, якого ЗМІ називали екс-начальником охорони Петра Порошенка. У рамках іншого розслідування програми «Остання інстанція» джерело повідомило, що Даниленко та Ільїн є кумами.

Внаслідок низки транзакцій ділянка потрапила у власність британської компанії Solid Blue Assets Limited. Це підприємство розділило ділянку на три частини. Також британська компанія є засновником підприємства «Епоріум пропертіз», яке виступає замовником будівництва.

Щоб визначити кінцевого власника Solid Blue Assets Limited, «Остання інстанція» звернулася до міжнародної організації розслідувачів OCCRP. Але виявилося, що кінцевий бенефіціар ретельно прихований в офшорах навіть від неї.

Отримати коментар директора «Емпоріум пропертіз» Олександра Перехреста журналістам також не вдалося.

Тим часом на ділянці повним ходом іде будівництво житлового комплексу «Ярославів Град». У активістів і архітекторів виникають серйозні застереження до самого проекту. Віце-президент Національної спілки архітекторів Олена Олійник вказує на те, що в центрі Києва максимальна висота забудови становить 27 метрів.

«А в історико-містобудівному обґрунтуванні дозволено з якогось переляку 80 метрів. Чому? На якій підставі? Це не обґрунтовано абсолютно нічим», - обурюється фахівець.

З дозвільними документами є й інші помітні проблеми, йдеться в програмі.

Міністерство культури погодило дозволи 2016 року. Однак Державна інспекція видала дозволи на рік раніше - хоча не може цього робити без погодження Мінкульту.

Заступниця міністра культури Тамара Мазур пояснює, що перед тим було ще одне погодження міністерства.

«Попереднє історико-містобудівне обґрунтування для цього будівництва погодили 2007 року, потім 2008 року його так само обговорювали на Раді охорони пам'яток історії культури, і жодних зауважень до того часу воно не викликало», - каже журналістам Тамара Мазур.

Виходить, ДАБК у 2015 році видало дозвіл на підставі рішення Мінкульту від 2008 року - через 7 років. Але в затвердженому урядом порядку розробки таких документів написано, що такий дозвільний документ чинний тільки 5 років. Отже, ознаки порушення все одно є.

У Київській міській державній адміністрації тим часом просто розводять руками.

«На жаль, у центральній частині міста всі обмеження регулюються Міністерством культури. Якщо ми будемо впливати якимось чином на забудовника, то ми будемо перевищувати свої повноваження - порушувати закон», - пояснює заступник голови КМДА Олександр Спасибко.

З огляду на це все, за дотриманням закону жителі і активісти звертаються передусім до правоохоронних органів.

«Відкрито кримінальне провадження за експертизою, яка підписала ці документи. Також відкрито кримінальне провадження стосовно заступниці міністра культури Мазур, яка погодила історико-містобудівне обґрунтування. Також внесено в ЄРДР кримінальні судочинства на посадових осіб ДАБК», - розповідає Лідія Гончаренко.

«На жаль, це не прикра річ. Це просто система в Києві. Його знищують нишком, руйнують чудове і красиве місто», - скаржиться мешканка одного із прилеглих до будівельного майданчика будинків Олена Троян.

Нагадаємо, на місці Сінного ринку заплановано побудувати 14 будинків площею 113 тис. м². Висота будівель, згідно з проектом, - від шести до 22 поверхів. Навколо земельної ділянки, яку планують забудувати, розташовано 9 пам'яток місцевого значення і 28 об'єктів культурної спадщини. На деяких із цих будівель після початку будівництва з'явилися тріщини. Активісти наполягають на тому, щоб щільність і висотність забудови було знижено, однак забудовник відмовився йти на компроміс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram