ГоловнаСуспільствоЖиття

Кіберполіція зупинила повторну атаку вірусу Petya, - Аваков

Сервери М.Е.Doc вилучено разом зі слідами впливу кіберзлочинців.

Кіберполіція зупинила повторну атаку вірусу Petya, - Аваков
Фото: Depositphotos/darknula

Правоохоронці запобігли черговій атаці вірусу Petya.A, який 27 червня уразив низку українських банків і компаній.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Сьогодні спеціальні агенти департаменту кіберполіції разом із фахівцями СБУ та міської прокуратури припинили другий етап кібератаки Petya. Пік атаки планувався на 16:00. Стартувала атака о 13:40. До 15:00 кіберполіція заблокувала розсилку й активацію вірусу із серверів інформаційної системи М.Е.Doc. Атака була зупинена. Сервери вилучено, разом зі слідами впливу кіберзлочинців з очевидними джерелами з Російської Федерації", - написав Аваков.

Протягом розслідування встановлено, що ураження інформаційних систем відбулося за допомогою оновлення програмного забезпечення програми M.E.Doc, призначеної для звітності та документообігу.

"Зловмисники здійснили несанкціоноване втручання в роботу одного з персональних комп'ютерів компанії-розробника зазначеного програмного забезпечення - ТОВ "Інтелект-Сервіс". Отримавши доступ до вихідного коду, вони в одне з оновлень вбудували програму, яка встановлювала на комп'ютерах користувачів M.E.Doc несанкціонований віддалений доступ. Таке оновлення програмного забезпечення, ймовірно, сталося ще 15 травня 2017 року», - зазначив Аваков.

За його словами, представники M.E.Doc були проінформовані про наявність вразливості в їхній системі, але проігнорували попередження. У зв'язку із цим правоохоронці вирішили провести обшуки і вилучити техніку.

"З метою негайного припинення безконтрольного поширення вірусу, а також з огляду на бездіяльність посадових осіб "Інтелект-Сервісу" правоохоронці прийняли рішення про проведення обшуків і вилучення програмного і апаратного забезпечення компанії", - зазначив Аваков.

Нагадаємо, вранці 27 червня Україна була атакована комп'ютерним вірусом Petya. Жертвами вірусної атаки стали чимало компаній, близько 30 банків і держоргани.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram