ГоловнаСуспільствоЖиття

Українцями за національністю вважають себе 90,6% громадян, - соцопитування

Найчастіше українську національну ідентичність декларують люди віком від 18 до 24 років.

Українцями за національністю вважають себе 90,6% громадян, - соцопитування
Фото: Макс Левин

Кількість громадян України, які вважають себе українцями за національністю, на сьогодні становить 90,6% населення. На це вказують дані великого соцопитування, проведеного провідними соціологічними центрами країни (КМІС, Рейтинг, СОЦІС, а також Центр імені Разумкова), повідомляє ZN.UA.

Згідно з даними дослідження, росіянами за національністю вважають себе лише 6,3%. Представниками інших національностей називають себе лише 2,7% громадян.

При цьому, найчастіше українську національну ідентичність декларують молоді люди у віці від 18 до 24 років.

Автори статті народний депутат Ігор Гринів і польський політик Мирослав Чех констатують, що число людей, які задекларували українську національну ідентичність, радикально збільшилося.

"Для порівняння слід навести дані про національний склад населення України згідно з переписами населення 1989-го і 2001 рр.: українці - 72,7 і 77,8%, відповідно росіяни - 22,1 і 17,3, інші - 5,2 і 4 , 9%", - йдеться в статті.

Відзначається, що на сьогоднішню національну структуру населення України, безперечно, вплинули анексія Криму та окупація значної частини Донбасу, регіонів з традиційно високим відсотком етнічних росіян і представників інших національних груп. Проте різке зменшення кількості людей, що в нинішньому році задекларували російську чи іншу національну ідентичність, відбулося не тільки за рахунок окупації етнічно неукраїнських територій, оскільки на окупованих територіях залишилися не тільки росіяни, але й багато українців.

Соціологічне опитування було проведено найбільшими чотирма соціологічними центрами України в березні нинішнього року. У ньому взяли участь 14 тисяч респондентів, по 500 в кожній області, а в Києві, Харківській та Одеській областях - по 1 тисячі. Області, крім названих, були об'єднані у великі регіони, щоб знизити похибку опитування.

Нагадаємо, за даними соцопитування, понад 70% українців не будуть використовувати безвізовий режим у найближчий рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram