ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві стріляли в Адама Осмаєва, якого РФ звинувачує у замаху на Путіна (оновлено)

Осмаєв з дружиною Аміною Окуєвою прийшли на інтерв'ю з нібито французьким журналістом.

На вул. Кирилівській у Києві о 16:49 сталася стрілянина, двоє мужчин отримали вогнепальні поранення.

Про це повідомляє столична поліція в фейсбуці.

На місці працюють правоохоронці. Лікарі надають допомогу пораненим.

Оновлення 19:05. Жертвою стрілянини на Подолі в Києві виявився Адам Осмаєв, якого в Росії звинувачують у замаху на президента Володимира Путіна, пише РБК-Україна з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

За даними поліції, Осмаєв з дружиною Аміною Окуєвою домовилися про інтерв'ю з нібито французьким журналістом Алексом Вернером з Le Monde в Києві на вулиці Кирилівській.

При зустрічі Вернер дістав з коробки пістолет "Глок" і вистрілив в груди Осмаєву, після чого його дружина з нагородного пістолета марки ПМ чотири рази вистрілила в нападника.

Обох поранених доставили в 17 лікарню.

Агентство також оприлюднило фото Осмаєва і паспорт, мабуть, який знайдено біля того, хто стріляв. Його видали на ім'я 58-річного уродженця Одеси Олександра Дакара.

Оновлення 19:44. Прес-секретар МВС Артем Шевченко підтвердив цю інформацію.

"На Подолі в Києві відбулося зухвале і підступний ворожий замах на патріотів України, учасників АТО, добровольців, які в 2014 році захищали на фронті країну в рядах батальйону поліції "Київ-2", Адама Осмаєва і Аміну Окуєву: нападник під виглядом іноземного журналіста втерся в довіру, нібито хотів взяти інтерв'ю, наблизився до них, відкрив вогонь з пістолета, поранив Адама", - написав Шевченко в фейсбуці.

 "Його дружина з метою самозахисту і відбиття нападу відкрила вогонь і важко поранила кілера", - зазначив він.

Шевченко додав, що зараз Осмаєв і кілер з важкими вогнепальними пораненнями в лікарні.

Правоохоронці розглядають як основну версію скоєння злочину патріотичну позицію подружжя, повідомляє поліція Києва і уточнює обставини стрілянини.

"Чоловік, який назвався іноземним журналістом, заздалегідь домовився з подружжям про зустріч. Коли вони сіли в автомобіль, невідомий дістав з коробки пістолет Глок і вистрілив в груди Осмаєву. У відповідь Аміна зі свого пістолета Макарова зробила кілька пострілів у стрілка", - сказано в повідомленні.

За фактом замаху на вбивство двох і більше осіб розпочато кримінальне провадження за ст. 15 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України.

Оновлення 20:48. Депутат Верховної Ради Дмитро Лінько повідомив, що він був у лікарні, куди привезли Осмаєва і кілера.

"У Адама три поранення. Одна куля залишається в тілі, перелом ключиці. У кілера чотири поранення, він у дуже важкому стані, може померти. Відомо, що він приїхав з Росії за підробленими документами", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, чеченця Адама Осмаєва затримали в лютому 2012 року в Одесі. СБУ заявляла, що Осмаєв, прибувши до Одеси з Росії за чужими документами, створив і очолив екстремістську групу "Імарат Кавказ". До неї увійшли громадянин Казахстану Ілля П'янзін і виходець із Чечні Руслан Мадаєв. У січні 2012 року стався вибух саморобної бомби в їхній орендованій квартирі, в результаті якого загинув Мадаєв, а П'янзін з опіками потрапив до реанімації, де і дав свідчення про підготовку терактів на території Росії, зокрема, на Путіна.

Росія вимагала екстрадиції Осмаєва. Європейський суд з прав людини рекомендував Україні не видавати Осмаєва РФ, після чого Україна призупинила процес екстрадиції.

Восени 2014 року одеський суд звільнив його з-під варти.

У лютому 2015 року Осмаєв став новим командиром батальйону імені Джохара Дудаєва після загибелі Іси Мунаєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram