ГоловнаСуспільствоЖиття

Держприкордонслужба роз'яснила, як буде діяти безвіз для дітей

Дітям так само, як і дорослим, обов'язково потрібно мати біометричний закордонний паспорт.

Держприкордонслужба роз'яснила, як буде діяти безвіз для дітей
Фото: dpsu.gov.ua

Після введення безвізового режиму для поїздок до Європи дітям так само, як і дорослим, обов'язково потрібно мати біометричний закордонний паспорт громадянина України.

Про це повідомляють на сайті Держприкордонслужби.

При цьому паспорт громадянина України для виїзду за кордон дітей від народження і до 16 років оформляється терміном на 4 роки. Після 16 років видають паспорти з повним терміном дії - на 10 років. Українцям зі звичайними, а не біометричними закордонними паспортами, потрібно, як і раніше, оформляти візу.

"Оформляючи документ для поїздок дитини за кордон зверніть увагу, що до 12 років діти не здають відбитків пальців, проте такий паспорт зберігає статус біометричного і дає дозвіл на безвізовий в'їзд у ЄС. Уже з 12 років ця процедура є обов'язковою, а підпис дитини при оформленні паспорта ставиться з 14 років", - зазначили в Держприкордонслужбі.

"Також пам'ятайте, що біометричний паспорт, підтвердження мети та умов перебування та фінансове забезпечення необхідні в подорожі за замовчуванням", - зазначено в повідомленні.

Діти віком 16 років і старші можуть подорожувати до Європи без віз самостійно. До 16 років виїжджати за межі України можна тільки в супроводі обох батьків, або в супроводі одного з батьків або з довіреною особою, маючи при собі нотаріально засвідчену згоду батьків.

Якщо дитина до 16 років виїжджає з одним із батьків (опікунів, усиновителів), то також необхідна нотаріально засвідчена згода другого з батьків (опікуна, усиновителя).

Якщо ж один з батьків живе за кордоном, то згоду можна засвідчити в консульських установах МЗС.

"Якщо один із батьків не хоче підписувати згоду, то спір вирішується в судовому порядку. Основна мета розгляду - довести, що виїзд за кордон відбувається в інтересах самої дитини", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, 17 травня, в Європарламенті відбулася урочиста церемонія підписання угоди про введення безвізового режиму для громадян України з ЄС. Він набуде чинності через 20 днів після оприлюднення в Офіційному журналі ЄС - з 11 червня.

Раніше була опублікована карта грошових вимог ЄС для українських мандрівників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram