ГоловнаСуспільствоЖиття

Соня Кошкіна про пограбування: "На адресу борців із забудовою Сінного ринку часто лунали погрози. І це, очевидно, тільки початок

Ціна компромісу забудовника з громадськістю - 15 млн доларів.

Соня Кошкіна про пограбування: "На адресу борців із забудовою Сінного ринку часто лунали погрози. І це, очевидно, тільки початок
Фото: 24tv.ua

Шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна вважає, що пограбування квартири її батьків, що відбулося у вихідні, може бути пов'язане з її професійною діяльністю - конкретно з боротьбою проти забудови Сінного ринку. Про це вона розповіла в коментарі "Детектор медіа".

Нагадаємо, про пограбування Соня Кошкіна писала в фейсбуці, акцентувавши на тому, що з квартири практично нічого не вкрали. "Побутова техніка, комп'ютери, планшети, мамині прикраси. Все це залишилося недоторканим. Взагалі. Два комп'ютери і планшет гордо валялися посеред понівеченої кімнати. Поряд - мамин паспорт, з якого радісно визирали цілих 600 доларів. Не помітити їх було неможливо. Не кажучи вже про те, що мама, звісно ж, не залишала - їдучи на дачу - паспорт з грошима посеред кімнати. Тим не менш, все це залишилося недоторканим.

Власне, забрали 300 з чимось євро, три старі золоті персні та дві пари сережок. Ціна цим радянським кільцям - сто гривень у найближчому ломбарді. Ну, може двісті. Головна їхня цінність була в пам'яті - про нашу бабуню", - написала журналістка в фейсбуці.

Головним мотивом події шеф-редактор LB.ua називає її активну діяльність, спрямовану на боротьбу з масштабною забудовою Сінного ринку.

"Ми, LB.ua, багато уваги приділяємо висвітленню незаконних, а то й просто «токсичних» будівництв Києва. Так, ми займалися Позняками, Нікольською Слобідкою тощо. Логічно, що зайнялися і Сінним ринком. Нагадаю, на місці колишнього Сінного - на ділянці площею в неповні два гектари - так званий «британський інвестор» (насправді - колишній заступник генерального прокурора Віталія Яреми Віталій Даниленко і Ко) - намагається побудувати 14 будинків з висотністю до 22 поверхів. Так, 14 будівель, 22 поверхи. Така собі «міні-Троєщина» в центрі міста, що повністю знищить історичний центр", - зазначила Кошкіна.

"Нас, активістів, кілька людей. Зокрема я, Оля Балицька – депутат Київської міськради, в якій місяць тому під вікнами влаштували символічні «похорони». Можете собі уявити: вихідний день, дитина визирає у вікно, під вікнами: «в труні» лежить лялька з обличчям його мами - Олі. Враження, подібне, звичайно, робить", - розповіла вона. При цьому додала, що на її адресу і на адресу ще однієї активістки - Юлії Нікітіної - за останній час не раз лунали погрози.

"Наше, як активістів, завдання - домогтися зниження висотності будівництва мінімум на сім поверхів. Подібне дозволить зменшити щільність забудови, також - вирішити питання з транспортним навантаженням мікрорайону", - каже Соня Кошкіна. При цьому, за неофіційними підрахунками представників інвестора, ціна такого зниження поверховості становитиме близько 15 мільйонів доларів.

"Погодьтеся: коли не беруть гроші, прикраси, цінності, але вивертають навиворіт усю квартиру, а в центрі її залишають порваними мої дитячі малюнки і фотографії (якому нормальному злодієві прийде в голову шматувати дитячі фотографії і малюнки 88-89-го року випусків?!), це про щось говорить. Словом, я не сумніваюся в тому, що те, що сталося, пов'язане з моєю професійною діяльністю.

Конкретно - з боротьбою проти Сінного ринку. Не хочу каркати, але, гадаю, що це - тільки початок. Далі, очевидно, ще буде. Перше, що спадає на думку, - машина. Підрив або підпал. При тому, що я ніколи (підкреслюю - ніколи) не полишаю її без нагляду, на вулиці, на неохоронюваних - без відеокамер - ділянках і т.д. Просто вважаю за потрібне зараз - у рамках цього коментаря - це зафіксувати, щоб надалі не виникало питань", - резюмувала шеф-редактор LB.ua.

Нагадаємо, забудовник Сінного ринку (офіційно не називають) відмовився йти на компроміс і знижувати висотність забудови. Активісти стверджують, що на цій ділянці відсутня ключова дозвільна документація. Однак ДАБК за результатами перевірки виявив незначні порушення ведення будівництва, які були усунені з забудовником. Зараз Держархбудконтроль перевіряє департамент КМДА, який видав дозвіл на проектування висотного комплексу на цій ділянці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram