ГоловнаСуспільствоЖиття

Голова Нацполіції розповів про обсяги продажів нелегально видобутого українського бурштину

Офіційно Україна видобуває 5 тонн бурштину на рік. На Гданській біржі продається 10 тонн на день. 

Голова Нацполіції розповів про обсяги продажів нелегально видобутого українського бурштину
Фото: Владислав Мусиенко

Оборот  нелегального українського бурштину становить 99% від обсягу продажів на Гданській біржі - 10 тонн на день, хоча офіційно Україна видобуває 5 тонн бурштину на рік.

Про це розповів голова Нацполіціі Сергій Князєв у інтерв'ю "Фокусу".

"Офіційно наша країна за рік видобуває всього 5 тонн бурштину. На Гданській же біржі за день продається 10 тонн! 99% цих продажів - нелегальний український бурштин. Ми ще не вміємо вирішувати такі проблеми. В України досі є кілька проблем з надрами - це ліс, рибні запаси, вугільні копанки і відносно недавно виникла проблема бурштину", - наголосив він. 

Князєв переконаний, що вирішення проблеми з незаконним видобутком лежить - у рамках повноважень парламенту й уряду, які повинні для цього створити чітку формулу.

"Інакше в Україні буде як на Алясці за часів золотої лихоманки", - зазначив голова Нацполіції.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада відмовилася ухвалити законопроект №1351-1 про видобуток бурштину і його реалізацію. Документ було ухвалено в першому читанні ще в квітні 2015 року, але знайти голоси для його затвердження в цілому не вдалося. Наприкінці березня Кабмін ініціював розробку нового законопроекту.

За оцінкою Мінекології, кількість нелегальних копачів бурштину в північних областях України обчислюється тисячами. Тільки в Рівненській області незаконним видобутком займаються близько 10 тис. осіб. При цьому видобуток ведеться помповим методом, який піднімає лише 15% каменів і дуже негативно впливає на екологію.

Правильний метод видобутку передбачає зняття верхнього шару, пересипання і потім рекультивацію. У такому разі територія, на якій вівся видобуток, може бути придатна для сільського господарства, будівництва чи промисловості.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram