ГоловнаСуспільствоЖиття

У забудовника Сінного немає чинного дозволу на будівництво, - депутат Київради

Дозвіл видано на ділянку, якої не існує, говорить Балицька.

У забудовника Сінного немає чинного дозволу на будівництво, - депутат Київради
Фото: Макс Требухов

Дозвіл на проведення будівельних робіт на місці колишнього Сінного ринку в Києві видано на ділянку, якої зараз не існує. Про це у своєму блозі на LB.ua написала депутат Київради, активістка Ольга Балицька.

Депутат акцентує на тому, що будівництво сьогодні ведеться на трьох ділянках - на вул. Воровського, 15-а, вул. Гончара, 38-б, вул. Гончара, 48/2 в Шевченківському районі Києва. Тоді як дозвільна документація, яку демонструє представник забудовника, видана на ділянку на вулиці Воровського (Бульварно-Кудрявська) 17, площею майже два гектари, в 2014 році її було розділено на три окремих.

"Є інформація, що Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) видавались 2013 року в цьому районі містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки іншій юридичній особі: Товариству з обмеженою відповідальністю "Орест" на земельну ділянку, що розташовувалась за адресою: вул. Воровського (Бульварно-Кудрявська), 17, площею 1,9816 га (кадастровий номер 8000000000:88:174:0084). Ця земельна ділянка з 2014 року вибула з цивільного обороту, тобто вона не існує. Отже посилання на зазначені містобудівні умови і обмеження є нелегітимним", - пояснює Балицька.

"Відповідно до положень Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", дозвіл на виконання будівельних робіт видається, якщо замовник отримав містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, що є основною складовою вихідних даних на проектування об’єктів містобудування. На жодну з трьох земельних ділянок містобудівні умови і обмеження забудови Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) не видавались", - пише депутат Київради. Водночас вона уточнила, що містобудівне обґрунтування, згідно із законом, стосується кожної окремої ділянки, "а не їхніх об'єднань, груп, частин, іншої території тощо".

"Відповідно до статті 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" та Розділу І Порядку, визначені виключні випадки збереження чинності містобудівних умов та обмежень, а саме: містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки є чинними до завершення будівництва об’єкта не залежно від зміни замовника; чинність наданих містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки не може бути зупинена у зв’язку з початком розроблення, внесення змін або оновлення містобудівної документації на місцевому рівні. Збереження чинності містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки у випадку поділу, об’єднання, виключення із цивільного обороту земельних ділянок та інших обставин законодавством не передбачено (що є логічним та відповідає сталій практиці земельних правовідносин", - йдеться у блозі.

Це, на думку Ольги Балицької свідчить про те, що наданий дозвіл на будівництво на місці Сінного ринку має бути скасований.

"Забудовник ("Сінний" - ред.) здійснює реалізацію проекту будівництва на трьох земельних ділянках, за відсутності основної складової вихідних даних на проектування об'єкта містобудування, що є грубим порушенням містобудівного законодавства України", - резюмує депутат.

Нагадаємо, раніше представник забудовника Сінного ринку заявив, що має усім дозвільні документи на проведення будівництва, у зв'язку з чим запропонований столичною владою та активістами компроміс щодо зниження щільності та поверховості забудови був відхилений. Зараз активісти очікують результату перевірки, ініційованої мером Києва Віталієм Кличком, перевірки ДАБІ щодо наявності у забудовника всіх необхідних документів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram