ГоловнаСуспільствоВійна

МЗС РФ визнало, що Янукович просив Путіна ввести війська в Україну

"Це був не лист, а заява".

МЗС РФ визнало, що Янукович просив Путіна ввести війська в Україну
Фото: EPA/UPG

Офіційний представник міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова підтвердила, що президент-утікач Віктор Янукович просив президента РФ Володимира Путіна ввести в Україну війська.

Про це вона розповіла в інтерв'ю радіостанції "Говорит Москва".

При цьому вона наголосила, що це був не лист, а заява Януковича.

"Це не лист. Це заява Януковича. Він ніколи не заперечував, що її підписував", - сказала Захарова, уточнивши, що йдеться про документ, який зачитував в ООН постпред Росії Віталій Чуркін.

"Чуркін був уповноважений його процитувати в Раді Безпеки ООН, про що відкрито заявив. Також заяву було надіслано як документ Радбезу - звичайна практика доведення до членів Ради актуальних матеріалів. Технологія відправлення вказівок російським представникам за кордоном - це питання внутрішнього узгодження", - пояснила представник російського МЗС.

Раніше прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не отримував офіційного листа від Януковича з проханням ввести війська в країну в березні 2014 року. А в російській генпрокуратурі заявили, що такого листа не існує.

Нагадаємо, 17 січня 2017 року Генпрокуратура України отримала копію заяви Януковича з проханням ввести війська в Україну. Наступного дня було опубліковано копію документа.

"У зв'язку з цим (подіями на Майдані, - ред.) звертаюся до президента Росії В. В. Путіна з проханням використати Збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності та захисту населення України", - йдеться в листі.

ГПУ долучила документ до звинувачень проти Януковича. Екс-президентові інкримінують те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив державну зраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ із проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram