ГоловнаСуспільствоВійна

Bellingcat випустив нову доповідь про російського офіцера, який відповідав за перевезення "Бука"

Сергій "Хмурий" Дубинський може бути пов'язаний з крахом MH17.

Міжнародна група розслідувань Bellingcat випустила нову доповідь, в якій аналізуються п'ять дзвінків російського офіцера Сергія Дубинського, відомого як Хмурий, опубліковані Службою безпеки України та Міжнародною слідчою групою.

Хмурий був раніше названий людиною, яка контролювала транспортування на Донбас пускової установки ракетного комплексу "Бук", з якої було збито малайзійський боїнг MH17.

Дубинський з Охлобистіним у Донецьку, грудень 2014 року
Дубинський з Охлобистіним у Донецьку, грудень 2014 року

У доповіді Bellingcat йдеться про розмови Дубинського 17 липня 2014 року - у день, коли був збитий пасажирський Boeing, пише Republic.

Спочатку бойовик з позивним Бурятик цікавиться у Дубинського, куди вантажити ракетну установку "Бук-М1". Він каже, що другої машини для перевезення "Бука" не знайшлося, в результаті її зняли з трала, і вона перетнула українсько-російський кордон своїм ходом, після чого її завантажили на інший трал і відвезли в Донецьк. За словами Дубинського, "Бук" має піти до місця призначення з танками незаконного збройного формування "Схід".

Далі Хмурий розмовляє з бойовиком Саничем (СБУ представила його як заступника Дубинського). Він поцікавився, куди підігнати "Бук", щоб поставити в колону. Водночас Похмурий називає установку "моя".

Наступні переговори Дубинського пройшли з бойовиком Бібліотекарем, вони були присвячені супроводу "Бука" до Сніжного і його охороні. Дубинський уточнює, що відвезти установку треба до села Першотравневе, звідки і була запущена ракета.

Остання розмова Хмурого (вже після аварії MH17) була з бійцем Боцманом. Він розповів, що вранці отримав "Бук", після чого вдалося збити український літак Су-25, хоча насправді ракета знищила пасажирський лайнер.

Нагадаємо, літак Boeing 777, що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, збито російською системою "Бук" 17 липня 2014 року в Донецькій області. В результаті загинули всі 298 чоловік, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих - громадяни Нідерландів.

Розслідуванням займається команда фахівців з Австралії, Бельгії, Нідерландів, Малайзії і України. Спільна слідча група дійшла висновку, що рейс MH-17 збито ракетою 9Б38 з установки "Бук", випущеної з населеного пункту Первомайське.

Завершення розслідування з МН-17 очікується навесні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram