ГоловнаСуспільствоПодії

Львів визнав критичною ситуацію з вивезенням сміття

"Це аномальна ситуація, коли в Україні не помічають львівської проблеми".

Львів визнав критичною ситуацію з вивезенням сміття
Фото: http://explorer.lviv.ua

Мерія Львова заявила, що ситуація з вивезенням сміття в місті стала критичною.

Про це на засіданні міської комісії з надзвичайних ситуацій повідомив директор департаменту ЖКГ Сергій Бабак, йдеться на сайті міськради Львова.

"Проблеми, які накопичились за попередні місяці, стали критичними. Можливість вивозити сміття заблокована і вивозити сміття далі немає можливості. Перевізники пробували, наскільки можливо, розблокувати ту ситуацію, але факт є факт. З різних причинах їм пояснюють відмови. Просто не дають змоги вивезти сміття. Тобто ми зараз стоїмо перед фактом, що сміття накопичується, ми вивозимо, але не тими темпами, які мали б бути. Враховуючи потепління, яке незабаром буде, це може призвести до порушення екологічних норм і порушення санітарної ситуації в місті", - сказав він.

Начальник управління охорони здоров'я Володимир Зуб попередив, що ця ситуація може призвести до частих і тривалих спалахів кишкових інфекцій в місті і збільшення популяції гризунів.

"Більш ніж 400 майданчиків є переповнені. Двоє перевізників фактично, фізично не мають куди вивозити сміття. Ті полігони, які працювали раніше, з якими були домовленості, на жаль, сьогодні з тих чи інших причин не продовжують угоди на вивезення відходів. Мова йде про дві компанії – "ДВ-Екосвіт" і САТ. Чотири інші компанії стараються: АВЕ, "Санком", "Грінера", "Львівспецкомунтранс", - але дуже складно. Кожен день йде складна боротьба, машини з львівським сміттям, які їдуть у Центральну Україну, де є домовленості з полігонами, зупиняють, не даючи можливості вивантажити сміття, ці машини скеровують назад до Львова в супроводі машин поліції", - зазначив зі свого боку мер Львова Андрій Садовий.

Він підкреслив, що центральна влада ігнорує проблему міста.

"Це є аномальна ситуація, коли в Україні не зауважують львівської проблеми. Можу офіційно заявити: я не буду вчиняти жодних дій, які можуть бути шкідливими для нашої держави, і не буду давати нікому жодних команд на будь-які голосування, які можуть призвести до зміни устрою в нашій державі. Це моя принципова позиція", - сказав мер.

У зв'язку зі сформованою ситуацією львівські чиновники вирішила просити державну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій дозволити утилізувати сміття на полігонах твердих побутових відходів поза Львівською областю.

Нагадаємо, проблеми з вивезенням сміття у Львова тривають вже кілька місяців. 29 травня 2016 року в селі Великі Грибовичі, де розташоване львівська звалище, почалася пожежа. Вогонь незабаром загасили, але наступного дня стався зсув і під завалами опинилися чотири людини: троє рятувальників і працівник комунального підприємства. Тіла трьох осіб виявили, четвертого досі не знайшли.

Сільрада Великих Грибович після інциденту заборонила Львову вивозити сміття на звалище. Після цього місто почало вивозити відходи на різні полігони в області й інших регіонах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram