ГоловнаСуспільствоЖиття

Дві третини українців проти відродження Радянського Союзу, - соцопитування

Прихильники СРСР вважають, що за радянських часів існувала впевненість у завтрашньому дні.

Дві третини українців проти відродження Радянського Союзу, - соцопитування
Постановочное фото, демонстрирующее ажиотаж возле государственных книжных лавок. Однако настоящий ажиотаж был на черном рынке
Фото: ЦГКФФА Украины им. Г.С. Пшеничного

Дві третини українців не хочуть відродження Радянського Союзу. Про це свідчать результати соціологічного опитування Центру Разумкова, повідомляє Укрінформ.

"Майже дві третини (65%) опитаних соціологічною службою Центру Разумкова, відповідаючи на запитання "Чи хочете Ви відродження Радянського Союзу?" Відповіли, що вони не хочуть відродження Радянського Союзу, 13% відповіли, що хочуть, ще 22% відповіли "так, але я розумію, що в сучасних умовах це нереально", - повідомили в Центрі Разумкова.

Ті, хто не хоче відродження СРСР, складають більшість опитаних у всіх регіонах (від 51% у Східному регіоні до 87% - в Західному). При цьому, якщо серед етнічних українців відповіли, що не хочуть відродження Радянського Союзу, 69%, то серед етнічних росіян - лише 39%.

Водночас, якщо серед респондентів віком до 29 років не хочуть відродження Радянського Союзу 83%, то серед тих, кому 60 років і вище - лише 44%.

"Що вищий освітній рівень респондентів, то частіше вони відповідають, що не хочуть відродження Радянського Союзу - від 55% серед тих, хто має незакінчену середню освіту, до 71% серед тих, хто має вищу освіту", - наголошують у Центрі Разумкова.

Ті, хто хоче відродження Радянського Союзу, найчастіше пояснюють своє бажання тим, що за часів СРСР існувала впевненість у завтрашньому дні (70%), високим рівнем соціальних гарантій за радянських часів (64%), існуванням у ті часи можливості безкоштовного здобуття вищої освіти (58%), відсутністю безробіття (55%), достатнім матеріальним рівнем життя (53%), тим, що за радянських часів відчували гордість за велику державу в планетарному масштабі (50%), стабільністю і відсутністю збройних конфліктів (46%).

Як повідомляли на початку грудня, відповідно до соцопитування, більш ніж половина росіян шкодують про розпад СРСР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram