ГоловнаСуспільствоВійна

Bellingcat опублікувала доповідь про масовані артобстріли української території з РФ в 2014 році

"Ці атаки можна вважати виключно актом військових дій РФ проти України".

Міжнародна група розслідувань Bellingcat опублікувала доповідь, що містить докази російського військового втручання у конфлікт на сході України.

Згідно зі звітом, опублікованим на сайті групи, мова йде про артилерійські обстріли позицій українських військ.

Фото: bellingcat.com

Зазначають, що в РФ війну на сході України називають "громадянською війною" або "внутрішнім конфліктом", але така оцінка не відповідає наявним у відкритому доступі даним. Влітку 2014 року Україна і США відкрито заявляли про участь у конфлікті російської армії. Згодом було опубліковано кілька доповідей, що підтверджують ці заяви - факти присутності і загибелі російських військовослужбовців на Донбасі, а також наявність на території України російської військової техніки.

У ранніх доповідях доведено кілька випадків таких атак, але в них не було продемонстровано їхнього загального масштабу. Мета цієї доповіді - задокументувати повний масштаб російських артилерійських обстрілів українських сил влітку 2014 року.

"Артилерійські частини збройних сил РФ завдали принаймні 149 окремих артилерійських ударів по Україні влітку 2014 року. Крім того, вдалося встановити ще 130 імовірних артилерійських позицій. 408 зон ураження від артвогню на території України в межах дальності російських артилерійських систем характеризуються траєкторією снарядів, що перетинає українсько-російський кордон. 127 із них розташовані в межах 3 км від кордону. Судячи із загальної кількості вирв, влітку 2014 року російські військові випустили тисячі артилерійських снарядів по цілях на території України", - наголошено в доповіді.

Артудари з території Росії почалися в липні 2014 року, потім їхня частота і масштаб зросли в серпні і вересні 2014-го.

"Висока частота, широка поширеність і великий масштаб артилерійських ударів не дозволяють вважати їх випадковостями чи діями без наказу. Тож ці атаки можна вважати виключно актом військових дій РФ проти України", - йдеться в доповіді.

Нагадаємо, експерти Bellingcat підготували цю доповідь за допомогою загальнодоступних супутникових знімків, проаналізувавши сотні вирв від снарядів на Донбасі і виявивши сотні артилерійських позицій на території РФ, що межує з Україною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram