ГоловнаСуспільствоВійна

Експерти назвали основну ваду Мінських угод

На думку аналітиків, зараз "нормандський формат" і його динаміка працюють на користь України.

Експерти назвали основну ваду Мінських угод
"Нормандская четверка"
Фото: EPA/UPG

Основний недолік Мінських угод полягає в тому, що вони покладають найбільшу відповідальність за їхнє виконання на Україну, тоді як самопроголошені "ДНР" і "ЛНР" відповідальні лише за виконання обмеженого списку заходів безпеки.

Про це йдеться в дослідженні "Аудит Мінських угод", складеному в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів України (TTDI), яка була заснована Міжнародним фондом "Відродження" (МФВ) у партнерстві з Інститутом відкритого суспільства для Європи (OSIFE) та Офісом зв'язку українських аналітичних центрів у Брюсселі. TTDI фінансується Посольством Швеції в Україні.

"Лише від України очікується виконання політичного компонента угоди "Мінськ-2", наприклад, внесення змін до Конституції і законодавства щодо статусу окупованих територій, амністії і виборів на цих територіях. Це породжує хибне припущення, що Україна може самостійно забезпечити успішне політичне врегулювання конфлікту, в якому Росія має численні ресурси для його розпалювання і припинення", - акцентовано в документі.

При цьому наголошено, що "після майже двох років Україна досягла домовленостей у переговорах щодо деталей виконання Мінських угод, які дають їй певний простір для маневру". Уточнюється, що йдеться, зокрема, про те, що "Україна отримала підтримку своїх європейських і американських партнерів щодо підходу "спершу безпека".

"Зараз "нормандський формат" і його динаміка працюють на користь України", - підкреслено в дослідженні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram