ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд реабілітував отаманів Холодного Яру

Холодноярці були засуджені за боротьбу проти радянської влади і прагнення створити незалежну Українську державу.

Суд реабілітував останніх із засуджених радянською владою до розстрілу десятьох отаманів самопроголошеного державного утворення часів Української народної республіки Холодноярської республіки (1919-1922).

Про це генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив у Facebook.

"Саме сьогодні виконано зобов'язання, яке я собі встановив у камері Лук'янівської в'язниці, де тримали перед стратою багатьох холодноярців. 

Тож сьогодні за поданням Київського облпрокурора суд реабілітував останніх із засуджених радянською владою до розстрілу отаманів Холодного Яру - І. Грисюка - Гайового, М. Куценка, Г. Олійника, І. Мельниченка, П. Олійника, М. Забудського, П. Троценка, П. Савенка, К. Ніколаєнка, Г. Галущенка", - зазначив Луценко.

За словами генпрокурора, суд встановив, що обвинувачення, яке сформульоване у вироку трибуналу, вказує на те, що холодноярців засудили за боротьбу, в тому числі і збройну, проти радянської влади, за прагнення створення незалежної Української держави, за участь у збройних загонах Української народної республіки та інші дії, які стверджують їх участь у боротьбі за незалежність України..

"Отже, керуючись Конституцією і законами Української держави, всі наші герої Холодного Яру реабілітовані", - написав Луценко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram