ГоловнаСуспільствоОсвіта

Валерій Омельченко запропонував ввести обов'язкову шкільну IT-освіту

У курс може увійти програмування, основи кібербезпеки, робототехніка.

Валерій Омельченко запропонував ввести обов'язкову шкільну IT-освіту

В інноваційному просторі HUB 4.0 пропонують ввести в школи прогресивний курс з комп'ютерної грамотності "IT-школяр", який відповідав би мисленню сучасних дітей і запиту ринку. Ініціативу сьогодні озвучив засновник HUB 4.0 Валерій Омельченко на конференції Industry 4.0 Connecting IT&OT.

У курс планують включити програмування сучасними мовами, основи кібербезпеки, знайомство з високими технологіями, історію інновацій, робототехніку, 3D-принтинг. Вивчати ці напрями пропонують уже з першого класу. "Це розгорнута базова IT освіта. І це абсолютно не та інформатика, яку вивчали ми і яку досі вивчають у школах. Ми будемо шукати викладачів, писати методичні матеріали на основі міжнародного досвіду та компетенцій українських фахівців", - зазначив Валерій Омельченко.

Він розповів, що ідея виникла ще в 2012 році, в період роботи головою парламентського комітету з інформатизації та інформаційних технологій. Зараз вона стає громадською ініціативою - із залученням максимального кола експертів у сфері освіти і IT. "За рік роботи HUB 4.0 ми вивчили безліч освітніх програм, курсів і майстер-класів, які пропонують за межами державних освітніх закладів. Сьогодні нібито існує дві паралельні системи освіти: державна зі старими методичками та актуальні знання, які діти отримують за межами шкіл і ВНЗ. Ба більше, IT-бізнес перебуває далеко попереду пропонованих державою освітніх програм і формує запит на більш кваліфіковані кадри", - наголосив засновник HUB 4.0.

Водночас нестача базової освіти в перспективі може суттєво послабити конкурентоспроможність і розвиток економіки України. Навчальні заклади просто не зможуть дати підготовлених фахівців для затребуваних професій. "Потрібно припинити ігнорувати, що існуючі освітні програми застаріли, знайти сміливість і можливості впровадити нові методики і практики. Тому що, будьмо відвертими, шкільна програма й інтереси сучасної дитини - продукти різних століть", - додав Валерій Омельченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram