ГоловнаСуспільствоЖиття

Від дерев'яного до нормального: як з роками змінювався стакан

Що є на кожній кухні? Чим будь-яка господиня вимірює об'єм потрібних інгредієнтів для страви? Яка ємність зустрічається в кожній домівці? Ви ще не здогадалися, що ми говоримо про склянку?

Від дерев'яного до нормального: як з роками змінювався стакан

Прабатьком звичної для нашого ока посудини вважають тостаган - круглу ємність, яку племена тюрків використовували для пиття. Вона виготовлялася з дерева і мала невисокі бортики? Загалом зовні нагадувала звичну нам піалу. Тюркський зразок запозичили китайці, виготовляючи піали без ручок, щоб зручно було брати в походи.

Щодо матеріалу виготовлення перших посудин, то в кожному географічному регіоні обирали свою сировину. Наприклад, у Китаї - порцеляну, глину, дерево, метал - у Європі, зокрема в Україні.

У Київській Русі полюбляли пити з металевих чарок - спочатку вони були без піддону, з пласкою пластиною замість ручки, а пізніше вже «еволюціонували» в посудину з ніжкою або низьким піддоном.

Наявність таких металевих чарок засвідчувала ступінь заможності господаря дому.

Скляні посудини для пиття з'явилися на межі 16-17 століть, спочатку в Європі, а потім в Україні, де наприкінці 18 століття стали мірилом добової норми вина, належної воякові.

Звичну нашому оку грановану склянку почали випускати 1943 року.

Сьогодні такі гранчаки можна зустріти в поїздах, їдальнях і в бабусиному серванті.

А з чого п'ють алкогольні напої сьогодні? Виявилося, що це питання поставили собі представники ТМ «Воздух», які взяли на себе відповідальність разом з українцями зробити нормальну склянку.

Відомий алкогольний бренд запустив незвичайну промоакцію, запропонувавши всім небайдужим жителям країни висловити свою думку і сконструювати нормальну склянку.

Для цього кожному достатньо зайти на сайт normstakan.com і відповісти на 4 прості питання.

Серед користувачів, які продемонструють відповідальність і не побоятися висловити свою, нормальну думку, будуть розіграні подарунки.

До кінця акції залишився рівно тиждень! Встигніть створити свою нормальну склянку!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram