ГоловнаСуспільствоЖиття

Звільненого за законом Савченко вбивцю підозрюють у вбивстві двох дітей в Олександрії

Злочини були здійснені через півроку після звільнення.

Звільненого за законом Савченко вбивцю підозрюють у вбивстві двох дітей в Олександрії
Фото: стоп-кадр из видео

"Олександрійський маніяк", затриманий за вбивство двох дітей у Олександрії, був раніше засуджений за вбивство 16-річної дівчини в селі Люблинці Ковельського району. У лютому 2016 року його достроково звільнили з колонії суворого режиму за законом Савченко, а вже через півроку він потрапив у поле зору правоохоронців за підозрою в скоєнні нових убивств. Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми "Поліцейське розслідування" на каналі Еспресо.ТВ.

У 2001 році за звинуваченням у звірячому вбивстві сокирою 16-річної дівчини в селі Люблинці Ковельського району було затримано жителя сусіднього села. Журналісти стверджують, що у слідства була вся доказова база, однак судовий вирок винесли тільки в 2008 році. За рішенням суду чоловік отримав 15 років позбавлення волі. Покарання відбував у Петровській колонії суворого режиму №49 неподалік від Олександрії.

"Я говорила відразу: дайте йому довічне. Таку людину не можна випускати. Він же постійно всюди ходив за дітьми", - розповідає мама вбитої дівчини. Психолог колонії Сергій Ботаренко стверджує, що затриманий жив лише інстинктами і захоплювався езотерикою.

"Як особистість він не мав ніякої цінності взагалі і жив на базових інстинктах - знайти собі поїсти, щоб день пройшов тихо-мирно, тихенько лягти спати, ну, і вранці все спочатку", - розповів психолог.

Під час відбування терміну в колонії чоловік не визнавав своєї провини в скоєнні злочинів, які йому інкримінували, тому апелював до різних інстанцій, у тому числі і до Європейського суду з прав людини. У січні 2016 року його звільнили достроково - за законом Савченко. Уже в серпні олександрійські правоохоронці затримали чоловіка за підозрою у скоєнні пограбування. Серед речей у покинутому будинку, де проживав підозрюваний, виявили особисті речі 21-річної дівчини Дарини Озерко, убитої в ніч з 6 на 7 липня, і 14-річного хлопчика, тіло якого виявили на околиці міста в річці Інгулець. Тіло хлопчика, як встановило слідство, скинули в воду вже після смерті. Її причиною стало задушення і черепно-мозкова травма.

Як вдалося з'ясувати слідству, всі вбивства, які вчинив підозрюваний, припадають на християнські і поганські свята. Крім того, він вів записи своїх злочинів. І наступний мав бути вчинений 17 серпня. Журналісти не відкидають, що злочини вбивця здійснював як акт жертвопринесення. Підозрюваний не визнає себе винним.

Нагадаємо, закон Савченко передбачає зарахування одного дня попереднього ув'язнення (в СІЗО) як два дні, проведених у в'язниці. З 24 грудня 2015 року, коли закон набув чинності, ним скористалися майже 45 тисяч осіб. Звільнено 866 убивць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram