ГоловнаСуспільствоВійна

Кучма сумнівається в введенні поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі

Екс-президент також відзначив "позитивну роль" антиросійських санкцій.

Кучма сумнівається в введенні поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі
Леонид Кучма

Представник України в тристоронній контактній групі Леонід Кучма сумнівається в можливості введення збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Про це він заявив на брифінгу в Закарпатській області.

"Надія вмирає останньою. 57 країн - сподіватися на те, що вони проголосують за поліцейську місію? Прикладів немає... Це проблема, вирішення якої я не бачу", - сказав він.

Кучма наголосив, що діюча моніторингова місія ОБСЄ не проводить моніторинг розведення сил на узгодженій ділянці в районі Станиці Луганської (Луганська область) в нічний час.

"Відведення сил у точці на Луганському напрямку. Там повинні стояти камери ОБСЄ. Вночі там нікого немає, тому хоча б повинні працювати камери спеціальної місії. А вони досі не працюють: то генератор не працює, то ще щось. А це дозволяє вночі порушувати мирну угоду і списувати один на одного... Якщо немає контролю, то такий і результат ... Тож надія є, але, на жаль... Російська сторона спочатку швидко погодилася (на поліцейську місію), тому що вони знають - 57 країн, і таке рішення складне", - додав він.

Кучма також вважає, що санкції щодо Росії на цей момент завдають їй шкоди, але в майбутньому зіграють позитивну роль.

"Ми самі бачимо, що торгові санкції Росія переживе... Я, може, кажу ті речі, які не варто говорити: торговими санкціями ми допомагаємо Росії - вона зрозуміла, що сировинним придатком бути не можна, і вона зараз зосередить усю свою увагу на нових технологіях і тому подібному. Для них проблеми - фінансові, тобто кредити, борги. А з точки зору торгових санкцій - так, це великі втрати для Росії, але вона більше отримає плюсів, ніж мінусів", - сказав він.

Кучма також зазначив, що, на його думку, Україна сама не зможе розв'язати конфлікт на Донбасі, а на запитання про те, хто, який партнер зможе допомогти в цьому, відповів: це залежить від політичної волі іноземних держав, а не від конкретних країн.

"У 1992 році була створена група з карабаського конфлікту. До неї увійшли 8+2: і Америка, і Франція, і Німеччина, і Італія. Але конфлікт досі не вирішено. Якщо не буде волі в цих країн, якщо повною мірою до цієї проблеми не підключаться США, то нічого не буде. А якщо буде гра в мир і дружбу між усіма країнами, будуть вирішуватися локальні проблеми, а українська сторона буде осторонь, то ми будемо залишатися в нинішньому стані та швидко рухатися вниз", - відповів він.

Нагадаємо, Україна попросила ОБСЄ розмістити озброєні пости на кордоні з РФ. Після цього бойовики пригрозили Україні "повномасштабною війною, в яку будуть втягнуті країни Заходу". Однак російський президент Володимир Путін заявив, що Росія погоджується з пропозицією України розмістити поліцейську місію, але тільки на лінії розмежування, а не на кордоні України з РФ.

Головуюча в 2016 році в ОБСЄ Німеччина не підтримала ідею України розмістити на Донбасі озброєну поліцейську місію ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram