ГоловнаСуспільствоПодії

Аферисти незаконно привласнили 40 об'єктів комунальної нерухомості в центрі Львова

Масштабну аферу виявили випадково.

Аферисти незаконно привласнили 40 об'єктів комунальної нерухомості в центрі Львова
Дом на улице Стецько, где находится одно из незаконно приватизированных помещений
Фото: google.com/maps

Мерія Львова під час підготовки приватизації одного з об'єктів комунальної власності виявила, що він вже перебуває в приватній власності. Після перевірки права власності на все нерухоме комунальне майно, розташоване в центральному Галицькому районі Львова, виявилося, що на приватних осіб зареєстровано десятки комунальних приміщень.

Про це йдеться в розслідуванні zaxid.net.

Схема незаконної приватизації виглядала так: реєструється товариство з обмеженою відповідальністю; потім кілька людей виходять з нього; ТОВ приймає рішення як відшкодування передати їм нерухомість за певною адресою; нотаріус реєструє придбання права власності на підставі протоколу загальних зборів учасників ТОВ. Зазвичай нотаріус повинен перевіряти, чи має ТОВ право власності на приміщення, але особи, задіяні в схемі, реєстрували акти без перевірки.

Начальник юридичного управління мерії Львова Хелена Пайонкевич зазначає, що це найцинічніший спосіб привласнення майна, з яким вона стикалася. "Тобто виходить, що можна йти центром Львова, побачити вільне приміщення і вирішити зареєструвати собі право власності на нього. Це просто верх цинізму", - заявила вона.

Поки що вдалося встановити п'ятьох фігурантів схеми: Людмила Малькова, Ірина Сандул, Роман Андрієвський (на них реєструвалася нерухомість), а також Уляна Пшенична і Наталя Загвойська (нотаріуси). Малькова і Сандул, за даними видання, - підставні особи, це жінки старшого віку, які зловживають спиртним. Андрієвського поки що не знайшли.

Нотаріус Пшенична заперечує порушення нею законів. "Все, що я зробила як нотаріус, не виходить за межі чинного законодавства. Якщо я щось завізувала, значить на це були законні підстави. Але будь-які деталі я обговорювати не буду, оскільки є поняття нотаріальної таємниці", - сказала вона.

Виявлено 40 випадків реєстрації приміщень за цією схемою, причому більше 10 об'єктів нерухомості вже встигли перепродати. Матеріали передано в поліцію, прокуратуру і СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram