ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура Києва відновила справу про руйнування Гостинного двору

Рішення про закриття справи ухвалили 2013 року безпідставно.

Прокуратура Києва відновила справу про руйнування Гостинного двору
Фото: kiev.segodnya.ua

Прокуратура Києва 16 листопада 2016 року відновила розслідування у справі про руйнування пам'ятки містобудування - Гостинного двору (ч.2 ст. 298 Кримінального кодексу), яку закрили у вересні 2013 року.

Про це повідомив у Фейсбуці нардеп Ігор Луценко з посиланням на рішення столичної прокуратури.

Прокуратура дійшла висновку, що справу закрили безпідставно і розслідування було вирішено відновити.

"Протягом вивчення матеріалів справи встановлено, що рішення про його закриття було ухвалене без проведення всіх необхідних слідчих (розшукових) дій, у зв'язку з чим було скасовано", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Фото: facebook.com/igor.lutsenko

Нагадаємо, договір про оренду Гостинного двору між Фондом державного майна і "Укрреставрацією" уклали ще 18 березня 1994 року. Орендар брав на себе повну відповідальність за збереження пам'ятки архітектури і утримання будівель у належному санітарному, протипожежному і технічному стані. Однак у грудні 2015 року було встановлено, що жодних будівельних робіт на орендованому об'єкті не проводилося. В акті зафіксовано також відсутність настилу даху будинку, вікон і дверей будівлі, зовнішнього і внутрішнього оздоблення будівлі, а також часткове (мінімальне) підтоплення підвальних приміщень.

2011 року в Києві почався потужний рух за збереження будівлі. Активісти утворили сквот всередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Після місяців активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди домоглися заборони на будівництво.

Міська влада не може коштом бюджету відремонтувати будівлю, а забудовник не облишив надії повернути собі право перебудувати споруду і зробити в ній торговий центр, тож не вживає заходів для консервації об'єкта. Громадськість в особі ГО "Андріївсько-Пейзажна ініціатива" акумулювала свій ресурс для проведення консервації, зібрала необхідні фінансові кошти і матеріали, проте на об'єкт їх не допустили.

15 грудня 2015 року "Укрреставрація" погодилася законсервувати будівлю Гостинного двору, а 22 грудня 2015 року Кабмін підтримав рішення суду про визнання його пам'яткою архітектури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram