ГоловнаСуспільствоВійна

Кучма сподівається завтра в Мінську домовитися про відкриття КПВВ "Золоте"

Екс-президент очікує узгодження розведення сил біля Станиці Луганської.

Кучма сподівається завтра в Мінську домовитися про відкриття КПВВ "Золоте"
Кучма
Фото: telegraf.com.ua

Представник України в Тристоронній контактній групі, другий президент України Леонід Кучма сподівається, що на засіданні ТКГ у Мінську в середу вдасться домогтися відкриття контрольно-пропускного пункту в'їзду-виїзду "Золоте" в Луганській області.

"Нам, напевно, якоюсь мірою навіть соромно, що ми не дотиснули ту сторону - Луганськ, я маю на увазі ОРЛО, - щоб був відкритий цей пункт пропуску, тому що він створений за всіма правилами, які там повинні бути, для людей перш за все. І завтра це одне з головних питань, які ми порушували, і спробуємо на них трохи натиснути, щоб цей пункт був відкритий", - сказав Кучма журналістам.

Він не висловлював припущень, чому ОРЛО перешкоджає відкриттю цього пункту пропуску, однак зазначив, що "це не без причин". Крім того, він додав, що питання відкриття цього пункту пропуску обговорювали в робочих підгрупах, однак поки що далі обіцянок відкрити його справа не йде.

Також Кучма підкреслив, що цей пункт пропуску буде відігравати важливу гуманітарну роль, зважаючи на те, що в ОРЛО дуже мало переходів. "Тому думаю, що ми повинні зробити все, щоб цей пункт найближчим часом було відкрито", - сказав Кучма.

За його словами, російська сторона підтримала цю ідею. "Але, напевно, вони не використали свій персонал, який має російська сторона, щоб це рішення було прийнято", - сказав Кучма.

Відповідаючи на питання про можливість домовитися про розведення сил біля смт Станиця Луганська, представник України зазначив, що в цьому питанні йде "якась гра". "Проблеми безпеки були і залишаються на першому місці. Без вирішення цих питань не можна говорити ні про що інше", - підкреслив Кучма.

Раніше в листопаді штаб АТО повідомив, що розведення сил біля Станиці Луганської заморожено через обстріли.

КПВВ "Золоте" повністю обладнаний і готовий до пропуску людей з 31 березня 2016 року. Ще минулої осені в рамках ТКГ було погоджено його відкриття. Свою згоду дали всі сторони консультацій. Водночас українська сторона заявляє про саботаж початку роботи КПВВ з боку представників ОРЛО. Зокрема Держприкордонслужба регулярно повідомляє про обстріл КПВВ з боку бойовиків.

КПВВ "Золоте" розрахований на перетин 2 тис. машин і 5 тис. пішоходів щодня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram