ГоловнаСуспільствоЖиття

РПЦ не допустить незалежності української церкви, - патріарх Кирило

Голова РПЦ подякував митрополиту Онуфрію за "мужність і твердість у обстоюванні святого православ'я".

РПЦ не допустить незалежності української церкви, - патріарх Кирило
Фото: inforesist.org

Російська православна церква (РПЦ) ніколи не погодиться на незалежність Української церкви від Московського патріархату.

Про це заявив голова Російської православної церкви Кирило на урочистому акті в храмі Христа Спасителя з нагоди свого 70-річчя. В урочистостях взяли участь предстоятелі і представники всіх 15-ти помісних церков, повідомляють РІА Новини.

"Я дякую владиці Онуфрію (предстоятелю УПЦ МП - ред.) за його мужність і твердість у обстоюванні святого православ'я і за збереження канонічної єдності Церкви. Наша Церква ніколи не залишить в біді своїх побратимів в Україні і не відмовиться від них.Ми ніколи не погодимося на зміну священних канонічних кордонів нашої Церкви, бо Київ - це духовна колиска святої Русі, як Мцхета для Грузії або Косово для Сербії", - сказав патріарх Кирило, звертаючись до митрополита Онуфрія.

Говорячи про церковний поділ в Україні, предстоятель РПЦ зазначив, що "гріх розколу зцілюється не насильством і лукавством, а покаянням і любов'ю у Христі".

Як повідомлялося, представник вселенського патріарха Варфоломія архієпископ Тельміський Іов заявив, що Константинопольський патріархат вважає Україну частиною своєї канонічної території.

У червні Верховна Рада направила звернення до Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати автокефалію Українській православній Церкві. Зокрема, Рада попросила Варфоломія видати томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона могла б зайняти належне місце в сім'ї помісних Православних церков.

У липні Собор Української автокефальної православної церкви звернувся до патріарха Варфоломія з проханням про прийняття до Константинопольського патріархату на правах української церкви до 1686 року.

В Україні три великих православних церкви: Московського патріархату, Київського патріархату і Автокефальна церква.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram