ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун пообіцяла не закривати медзаклади

Страхова медицина запроваджуватиметься з 2018 року. 

Супрун пообіцяла не закривати медзаклади
Фото: Сергей Нужненко

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що в ході нової медичної реформи МОЗ не буде закривати медзаклади. Лікарні, які після запровадження страхової медицини відвідуватимуть мало пацієнтів, перепрофілюють.

Про це міністр сказала, презентуючи нову медичну реформу в Чернігові, передає  Укрінформ.

"Ми не закриваємо лікарні. Лікарні, які не будуть мати достатнього фінансування через страхову медицину, будуть перепрофільовані на інші заклади - хоспіси, заклади паліативної допомоги, геріатричні пансіонати чи інтернати для дітей, що мають особливі потреби, реабілітаційні центри", - сказала Супрун.

За її словами, страхова медицина запроваджуватиметься з 2018 року. Сімейні лікарі отримуватимуть гідну зарплату завдяки контрактам з пацієнтами, а спеціалісти вузьких спеціальностей - через державну страховку. Чим більше людей будуть звертатися до них, тим більше їм буде надходити від держави. Те саме стосується і медичних закладів.

Медична допомога населенню надаватиметься за протоколами, уніфікованими в усьому світі, а її доступність і якість у результаті реформи мають покращитися, вважає в.о. міністра.

Вона також додала, що в процесі реформування медичної галузі фельдшерсько-акушерські пункти (ФАПи) в селах не закриватимуть, а навпаки -  будуть підсилювати лікарями.

"Знаю, минулого року було обговорення про закриття ФАПів, але це не наше бачення. Було обговорення, що педіатри не потрібні - це зовсім не наше бачення, педіатри на первинній і вторинній ланці дуже потрібні. ФАПи не лише не закриватимуться, а й будуть посилюватися і розвиватися. Тому що ця, первинна ланка, дуже важлива", - сказала Супрун.  

За її словами, в селах з невеликою кількістю населення, розташованих далеко одне від одного, лікарів не буде. Однак туди щотижня буде приїжджати лікар, який обслуговуватиме 4 ФАПи. У понеділок, скажімо, він буде приймати в одному селі, у вівторок - в іншому і так далі. Він буде отримувати фінансування, яке держава виділить на пацієнтів усіх 4 ФАПів, і платити зарплату фельдшерам, які там працюють щодня.

Нагадаємо, 9 листопада на засіданні Кабміну прем'єр-міністр Володимир Гройсман зажадав від в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун кардинально очистити міністерство "від ворогів".   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram