ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Посадковий модуль космічної місії ExoMars сів на Марс

Його стан наразі визначити не вдалося.

Посадковий модуль космічної місії ExoMars сів на Марс
Фото: EPA/UPG

Європейський космічний модуль Schiaparelli місії ExoMars здійснив посадку на Марс і передав на Землю перший сигнал.

Про це повідомляється на сайті Європейського космічного агентства (ESA).

Модуль увійшов в атмосферу Марса на висоті близько 122,5 км зі швидкістю близько 21 000 км/год. Парашут розкрився на висоті близько 11 км при швидкості близько 1650 км/год.

У свою чергу, керівник відділу наземних наукових комплексів Інституту космічних досліджень РАН Володимир Назаров підтвердив посадку модуля на Марс, і зазначив, що його стан наразі визначити не вдалося, передає Інтерфакс-Україна.

"Посадковий модуль перебуває на Марсі. Однак діагностувати його стан наразі не можемо. Сигнал від нього приймав індійський радіотелескоп і сигнал був дуже слабким", - сказав він на конференції в Москві.

Вчені повідомляли у Твіттері, що тривалий час не могли отримати сигналу Schiaparelli. Вони пов'язували це з поганими погодними умовами на Червоній планеті і нагадували, що сигнал досягає Землі приблизно за 10 хвилин.

Пізніше обсерваторія в Пуні (Індія) зафіксувала слабкий сигнал. Потім його отримали і астрономи в іспанському Себреросе.

"Скіапареллі" несе на собі кілька наукових приладів. Частина з них будуть працювати під час посадки — це датчики температури, тиску і теплових потоків, що показують стан апарату при спуску. Вони допоможуть краще зрозуміти, що буде відбуватися з основним апаратом місії - ровером - якого буде відправлено на Марс у 2020 році.

Інші прилади призначені для дослідження параметрів довкілля на Марсі: температури, швидкості вітру, вологості тощо. "Скіапареллі" пропрацює на поверхні планети всього кілька днів, вперше зробивши вимірювання електричних полів, щоб визначити їхню роль у пилових бурях.

Нагадаємо, що ракету на Марс було запущено в березні цього року. 16 жовтня Schiaparelli і Trace Gas Orbiter відокремилися та продовжили політ до Марса. Апарат Schiaparelli відпрацює технологію посадки на Марс, орбітальний модуль Trace Gas Orbiter буде вивчати атмосферу планети і розподіл водяного льоду в її ґрунті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram