ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ запустить програми навчання пожежників, поліцейських і працівників швидкої

В Україні стартує реформа екстреної медицини

МОЗ запустить програми навчання пожежників, поліцейських і працівників швидкої
Фото: pohnews.org

МОЗ почало розробку курсів для працівників екстрених служб. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський під час щотижневої прес-конференції МОЗ.

«Пожежники, поліцейські, співробітники екстрених служб, які першими прибувають на місце події, повинні передусім не розставляти конуси, а надавати допомогу, якщо ситуація дозволяє зробити це. Ті курси, які вони зараз проходять, не відповідають міжнародним стандартам надання допомоги немедиками. Тому ми розробляємо короткострокові курси за участю зарубіжних викладачів», - повідомив Лінчевський.

У планах МОЗ також поліпшити роботу диспетчерської системи з можливістю стежити за пересуванням швидкої і найбільш раціонально складати маршрути і відсіювати непрофільні дзвінки. Міністр заявив і про створення кол-центру - безкоштовного, конфіденційного сервісу, в який можна буде звернутися по пораду лікаря.

"Ми будемо звертати увагу на професійний рівень працівників: розробляють програми для перенавчання фельдшерів, лікарів, парамедиків і водіїв швидкої допомоги. Навчання парамедиків триватиме 3-4 роки і прирівнюватиметься до рівня бакалаврату. Водій швидкої повинен стати повноцінним членом медичної команди: його підготовка повинна тривати мінімум 3 тижні, включаючи практичну частину", - повідомив заступник міністра.

Олександр Лінчевський так само заявив про створення цілодобових відділень швидкої допомоги при лікарнях.

«Зміни не відбуваються в міністерстві. Без бажання поліпшити систему з боку лікарів і працівників швидкої в нас нічого не вийде», - резюмував заступник міністра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram