ГоловнаСуспільствоОсвіта

Рада ухвалила в першому читанні закон про 12-річну школу

Депутати зробили крок до освітньої реформи.

Рада ухвалила в першому читанні закон про 12-річну школу
Фото: Маркиян Лисейко

Верховна Рада в четвер ухвалила в першому читанні проект нової редакції закону "Про освіту".

Законопроект №3491-д підтримали 277 депутатів.

Одне з основних нововведень цього проекту - введення 12-річної середньої школи: чотири роки початкової освіти, п'ять років - базової освіти (гімназія), три роки профільної освіти (ліцей або професійний коледж).

При цьому заступник міністра освіти Павло Хобзей під час круглого столу в Інституті Горшеніна говорив, що реформа зводиться не тільки до збільшення терміну навчання в школі. "Коли йдеться про закон, усі говорять тільки про 12-й рік, і більше нічого не бачать. Те саме з приводу початкової школи: всі бачать червону ручку й олівець і все. Це спрощення змін", - заявляв він.

Закон передбачає запровадження так званого інклюзивного навчання (недискримінація, включення в освітній процес усіх його учасників); визнання формальної, неформальної та інформальної освіти; створення освітніх округів; створення профільної старшої школи у вигляді ліцеїв; надання права навчальним закладам створювати освітні комплекси; створення державного органу з контролю якості освіти та багато іншого.

Хобзей наголошував, що мета цього закону - введення інноваційних технологій і відхід від радянської школи.

Реформу почнуть упроваджувати в 2018 році, коли діти підуть до першого класу нової школи з новими підручниками та підготовленими викладачами. До цього буде проводитися підготовка реформи і стартує вона в початковій школі, в 2019-2022 роках - у базовій школі, в 2023-2029 роках - у профільній школі, і тільки в 2029 році в Україні з'явиться 12-й клас.

Нагадаємо, що нинішній закон діє з 1991 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram