ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Космічний зонд "Розетта" завершив існування, зіткнувшись з кометою

12-річний проект Європейського космічного агентства закінчений.

Космічний зонд "Розетта" у п'ятницю, 30 вересня, завершив своє існування, зіткнувшись за наказом із Землі з кометою Чурюмова-Герасименка, за якою він слідував 12 років.

Як зазначає BBC, деякі вчені Європейського космічного агентства присвятили цій місії значну частину своєї кар'єри.

Швидкість зближення зонда з кометою була вкрай низькою, всього 0,5 метра за секунду, дистанція - близько 19 кілометрів.

Комета с высоты 16 км
Фото: rosetta.esa.int
Комета с высоты 16 км

За словами представників ЄКА, "Розетта" не була призначена для посадки на поверхню і не могла після зіткнення продовжувати функціонувати. Тому зонд був заздалегідь запрограмований на повне автоматичне відключення при контакті з небесним тілом.

"Розетта" була першим космічним апаратом, який зміг вийти на орбіту комети. Протягом 25 місяців зонд послав на Землю понад 100 тисяч знімків і показників вимірювальних приладів. У листопаді 2014 року "Розетта" спустила на поверхню комети невеликого робота під назвою "Філа" (Philae) для збирання проб ґрунту - це була перша у світі подібна операція.

Зонд, який працював на сонячних батареях, перебував уже на значній відстані від Сонця і рухався в бік кордонів Сонячної системи. Крім того, швидкість передачі даних стала вкрай низькою: всього 40 кб за секунду.

Команда проекту обговорювала ідею ввести зонд у режим очікування і знову активізувати його, коли комета Чурюмова-Герасименка наступного разу увійде у внутрішню Сонячну систему. Однак у вчених не було ніякої впевненості в тому, що "Розетта" після цього почне працювати в колишньому режимі. Тому було вирішено посадити апарат на комету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram