ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ закупить першу партію морфіну у формі сиропу

Наразі дітям доступні лише ін'єкційні та таблетовані форми знеболювального. 

МОЗ закупить першу партію морфіну у формі сиропу
Фото: http://en.jrs.net

Експертно-технічна група МОЗ вирішила закупити першу партію морфіну у формі сиропу в рамках виконання національної програми з онкології. Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Після розгляду профільними міністерствами і Кабінетом Міністрів, препарат закуплять через міжнародні організації та розподілять по областях за потребою. Реєстрація препарату - це лише половина справи. Попереду - освітня робота з медичним персоналом та роз'яснення для сімей пацієнтів», - йдеться в повідомленні.

За словами Супрун, морфін у формі сиропу внесений ВООЗ до списку життєво необхідних лікарських засобів для дітей, але ситуація в Україні не відповідає рекомендаціям організації щодо полегшення болю у дітей. Одна з проблем - відсутність об'єктивних статистичних даних про стани, при яких виявляється паліативна опіка над дітьми: «Сьогодні неможливо однозначно визначити кількість дітей, які потребують паліативної допомоги та відповідного знеболювання. Клінічний протокол лікування больового синдрому в дітей зараз розробляється. Серед медичного персоналу немає практичних знань з оцінювання болю у пацієнтів різних вікових категорій».

Нагадаємо, в Харкові планують відкрити дитяче паліативне відділення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram