ГоловнаСуспільствоВійна

Луценко презентував результати військової експертизи у справі Іловайської трагедії

Вторгнення Росії стало основною причиною загибелі 366 осіб.

Луценко презентував результати військової експертизи у справі Іловайської трагедії
Фото: EPA/UPG

Генеральна прокуратура України на підставі проведеної військової експертизи вважає, що Іловайська трагедія сталася через пряме вторгнення Збройних сил Російської Федерації.

Про це розповів генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони в п'ятницю, доповідаючи про результати розслідування фактів російської агресії на сході України.

"Наймасштабніше вторгнення Російської Федерації відбулося о четвертій ранку 24 серпня 2014 року. Сили вторгнення РФ складалися з 9 батальйонно-тактичних груп. 35 тисяч особового складу, з них до 6 тисяч Збройних сил Російської Федерації перейшли кордон України", - заявив Луценко. Угруповання нараховувало близько 60 танків, до 320 БМД-БМП, до 60 гармат, до 45 мінометів зі знятими або затертими розпізнавальними знаками.

Співвідношення сил в Іловайську становило 1 до 18 на користь Росії за особовим складом, стосовно танків - 1 до 11, бронетехніки - 1 до 16, артилерії - 1 до 15, "Градів" - 1 до 24.

У результаті вторгнення ЗС РФ і їхнього маршу в напрямку Іловайська 24-25 серпня 2014 року батальйони МВС "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", батальйон Нацгвардії "Донбас", а також війська сектора "Б" потрапили в оточення.

Через кілька днів, 28 серпня, було досягнуто усної домовленості з Росією про безпечне виведення військ з "котла". Додатковою гарантією цього мали стати три полонені російські десантники.

Проте 29 серпня підрозділи ЗС РФ за безпосереднім наказом російського Генерального штабу впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військовослужбовців разом з трьома полоненими російськими десантниками.

У результаті загинули 366 осіб, 429 отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 потрапили в полон. Матеріальний збиток, завданий ЗСУ, склав майже 300 млн гривень.

Експертиза дозволила висунути звинувачення двом десяткам осіб з-поміж керівництва Росії. Луценко додав, що кожне з них передбачає проведення заочного суду. При цьому він додав, що якщо підозрювані і не сядуть в українську в'язницю, вони потім усе одно потраплять під військовий трибунал у Гаазі. "Або Київ, або Гаага - іншого шляху немає", - заявив Луценко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram