ГоловнаСуспільствоПодії

Націоналісти не наважилися на знесення пам'ятника Щорсу

Мерія пообіцяла демонтувати монумент до листопада.

"Добровольчий рух ОУН" Миколи Коханівського не наважився на спробу знесення пам'ятника Миколі Щорсу на перетині бульвару Шевченка з вулицею Петлюри в Києві.

Фото: Александр Рудоманов

Як повідомляє кореспондент LB.ua, на анонсовану акцію прийшло менш як 50 прихильників "ОУН". Виступаючи перед ними і журналістами, Коханівський заявив, що мер Києва Віталій Кличко пообіцяв йому, що до листопада пам'ятника на цьому місці не буде.

Фото: Александр Рудоманов

Варто відзначити, що крім "ОУН" на акцію прийшли ще кілька людей, які просили не зносити пам'ятник варварськими методами.

Нагадаємо, згідно з чинною постановою Кабміну №928 від 3 вересня 2009 року, монумент внесено до Реєстру об'єктів культурної спадщини національного значення. КМДА обіцяла демонтувати пам'ятник, як тільки з нього знімуть охоронний статус.

Інститут національної пам'яті, який контролює виконання закону про декомунізацію, вважає, що демонтаж пам'ятника Щорсу передбачено законом і не є предметом обговорення.

Інститут нагадує, що Микола Щорс не тільки брав активну участь у бойових діях проти українських військ у 1918-1919 рр., але й обіймав посаду військового коменданта міста Києва (лютий 1918 р.) і несе відповідальність за військові злочини більшовиків проти цивільного населення української столиці.

У кінцевому підсумку більшовицький комбриг Щорс загинув 30 серпня 1919 р. у боях саме з армією, яка боролася за незалежність України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram