ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Частина ліків для онкохворих дітей застрягла на митниці через відмову посередника платити ПДВ (оновлено)

"Людмила-Фарм" хоче, щоб на неї поширювалися пільги.

Частина ліків для онкохворих дітей застрягла на митниці через відмову посередника платити ПДВ (оновлено)
Фото: Кузьма Джунь

Постачання частини препаратів за програмою "Дитяча онкологія" затримується, оскільки український посередник вимагає пільги на сплату ПДВ.

Це випливає з коментарів, наданих LB.ua в британській закупівельній компанії Crown Agents, з якою підписало контракт Міністерство охорони здоров'я України.

Наразі більш ніж 50% за програмою дитячої онкології надійшло. Решта за графіком буде пізніше. Затримується тільки постачання 9 номенклатурних позицій (з 84) на загальну суму 5,147 млн доларів у зв'язку з діями компанії "Людмила-Фарм".

Як пояснили LB.ua в прес-службі Crown Agent, постачальник попросив змінити для нього певні встановлені норми системи закупівель. Питання лежить у площині звільнення імпорту поставок медикаментів від сплати ПДВ для українських дистриб'юторів і інтерпретації цього механізму. У цьому випадку препарати, які ввозить резидент, не потрапляють під пільгове оподаткування і не звільняються від сплати ПДВ. "Людмила-Фарм" хоче, щоб на неї поширювалися пільги - звільнення від ПДВ.

Компанія наголошує, що це питання зачіпає інтереси не тільки "Людмили-Фарм", а й усі інші дистриб'ютори завершили процедури митного оформлення відповідно до вимог МОЗ і Державної фіскальної служби.

"Людмила-Фарм" не бажає йти на компроміс. "Після чотирьох тижнів переговорів і додаткової комунікації з боку Crown Agents з "Людмилою-Фарм", з виробниками продуктів і з українським державним органом, відповідальним за отримання податкових пільг для програми (ДП МОЗ України "Укрмедпостач"), домовленості досягнуті не були", - заявили в Crown Agents.

Crown Agents зазначає, що не має можливості вплинути на "Людмилу-Фарм". "Ми намагалися і досі намагаємося зробити все від нас залежне, щоб запропонувати можливі рішення, але досі безрезультатно", - наголошено в коментарі компанії.

"Регулювання таких питань - це винятково відповідальність відповідних державних органів. Crown Agents не несе відповідальності за роз'яснення українського законодавства і питань, які виникають у зв'язку з роз'ясненням цих норм", - розповіли в прес-службі Crown Agents.

Засновник ТОВ "Людмила-Фарм" Олена Миронова в коментарі Lb.ua спростувала надану Crown Agents інформацію: "Ми не просимо звільнити нас від податків, ми виконали контракт - поставка відбулася, товар у Борисполі. У Crown Agents проблема з агентом «Укрмедпостач», який повинен займатися процесом проходження митних процедур, але з невідомих нам причин цього не робить. Компанія не визнає провину свого агента, а тому неофіційно поширює чутки. В офіційному листуванні з Crown Agents від своїх слів, опублікованих у пресі, вони відмовляються. "Людмила-Фарм" не може товар розмитнити, тому що вантаж було поставлено на адресу «ДАП: Митний термінал, Україна». Це означає, що літак повинен прилетіти, а ми - передати документи на товар, що ми і зробили".

Нагадаємо, що "Людмила-Фарм" багато років була переможцем мозівських тендерів. У 2011-2014 роках вона отримувала підряди на багатомільйонні суми - від 340 до 580 мільйонів гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram