ГоловнаСуспільствоЖиття

Якість повітря в Маріуполі відповідає нормам, - лабораторні дані

Максимальні концентрації речовин за підсумками екологічних вимірів не перевищували нормативів.

Якість повітря в Маріуполі відповідає нормам, - лабораторні дані
Фото: Кузьма Джунь

У Маріуполі почала працювати пересувна екологічна лабораторія "Атмосфера". Як пишуть "Українські новини", першого ж дня вона показала, що показники санітарного стану повітря в центрі міста є в межах норми.

За словами директора департаменту з питань екології, енергоменеджменту, охорони праці та цивільної безпеки Маріупольської міської ради Ваагна Мнацаканяна, за той період, який пересувна лабораторія виконала забір проб повітря, ніяких відхилень виявлено не було.

13 липня пересувна лабораторія "Атмосфера" проводила аналізи проб атмосферного повітря щодо восьми основних забруднюючих речовин: пил, оксид азоту, діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту, сірководень, формальдегід і аміак. Максимальні концентрації речовин за підсумками вимірів не перевищували нормативів. Так, наприклад, при ГДК по пилу і діоксиду сірки 0,5 мг на кубометр, концентрації цих речовин протягом вимірів не перевищували 0,0158 мг/м3 і 0,0122 мг/м3 відповідно. Оператор пересувної лабораторії Михайло Уніят зробив наступний висновок за результатами замірів: "Прилади показали відсутність перевищень разових гранично-допустимих концентрацій".

Присутній під час проведення замірів Мнацаканян підтвердив: "Пересувна лабораторія працювала в центрі міста протягом півтори години, за цей період усе разові проби показали, що перевищення допустимих нормативів не виявлено". Він також зазначив, що більш повну картину стану атмосферного повітря можуть дати середньодобові показники.

"Середньодобові показники видають стаціонарні пости екологічного контролю, для цього вони беруть проби повітря кілька разів на добу в різних районах міста і за результатами аналізу роблять висновок", - сказав представник Маріупольської міськради.

Стаціонарний пост Гідрометобсерваторії зі спостереження за забрудненням атмосфери ПНЗ №25, розташований у Кальміуському районі по вул. Сеченова, в цей самий день також не зафіксував перевищень ГДК. Концентрації зважених речовин, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду азоту, сірководню та формальдегіду коливалися від 0,01 до 0,4 ГДК. Упродовж двох днів з початку липня стаціонарний пост моніторингу фіксував незначні перевищення концентрації формальдегіду. Так, 5 липня було зафіксовано перевищення ГДК по формальдегіду вранці в 1,2 разу та ввечері в 1,1 разу. А також 6 липня пост моніторингу зафіксував перевищення ГДК по формальдегіду вранці і ввечері в 1,1 разу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram