ГоловнаСуспільствоВійна

Росія не визнає затриманих під Троїцьким бойовиків своїми громадянами, - Геращенко

Москва продовжує наполягати, що російських військових на Донбасі немає.

Росія не визнає затриманих під Троїцьким бойовиків своїми громадянами, - Геращенко
Ирина Геращенко
Фото: Iryna Gerashchenko

Російська сторона на засіданні Тристоронньої контактної групи по Донбасу не визнала громадян РФ, затриманих біля населеного пункту Троїцьке в Донецькій області.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Я поставила російській стороні запитання, чи не хочуть вони поцікавитися своїми військовими, яких днями затримали ЗСУ. І які сьогодні дають свідчення про ведення бойових дій на Донбасі. У відповідь почула, що російських військових на Донбасі немає, і представники РФ узагалі не знають, про кого мова", - написала Геращенко.

За її словами, поки що російська сторона не висловила жодного інтересу до своїх громадян і треба, щоб знали їхні колеги і родичі, наскільки "цінні" вони для своєї країни.

"Не вперше російські офіцери і чиновники відмовляються від своїх солдатів, яких вони відправляли вбивати українців. Це ми вже проходили з Єрофєєвим-Александровим, яких також називали "доблесними ополченцями", - зазначила Геращенко.

Вона також повідомила про відсутність прогресу в питанні звільнення заручників.

"Ми не отримали від ОРДЛО ніякої відповіді ні на наші пропозиції передати їм вісьмох затриманих у Широкиному диверсантів, щоб звільнити наших тяжкохворих військових, ні на пропозицію передати їм 50 осіб, щоб звільнити 25 українців. Не отримали і відповіді на конкретну пропозицію щодо звільнення Володимира Жемчугова від ОРЛО", - написала Геращенко.

Також сепаратисти відмовилися від ініціативи проведення дня сім'ї, щоб родичі полонених з обох боків лінії протистояння, могли відвідати своїх близьких.

"Назвали це піаром і сказали, що всі родичі заручників і так можуть приїжджати і відвідувати хлопців. Щоправда, так і не надали інформації, де їх утримують", - написала Геращенко, наголосивши, що питання звільнення полонених необхідно порушити на засіданні "нормандської четвірки".

"Ми боремося за звільнення всіх 108 заручників на окупованих територіях (це остання уточнена цифра від СБУ) і 10 в російських в'язницях, серед яких - Олег Сенцов і всі його колеги", - заявила представник гуманітарної підгрупи.

Нагадаємо, під час атаки бойовиків на опорний пункт сил АТО в районі села Троїцьке загинули троє військових, троє отримали важкі поранення і ще семеро - легкі. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram