ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко домовився з лідерами "Великої п'ятірки" про розробку дорожньої карти реалізації Мінська-2

Переговори проходитимуть на рівні зовнішньополітичних радників за участю Клімкіна.

Президент Петро Порошенко домовився з лідерами "Великої п'ятірки" - США, Великобританії, Німеччини, Франції й Італії - про розробку дорожньої карти реалізації Мінських угод.

Про це він сказав журналістам після завершення переговорів.

"Ми чітко зазначили, що буквально з понеділка ми починаємо консультації на рівні зовнішньополітичних радників за участю міністра закордонних справ Павла Анатолійовича Клімкіна для розробки дорожньої карти, де Україна повинна обговорити ситуацію компонента безпеки і чіткої прив'язки до того, що ми будемо мати безперешкодний доступ спеціальної моніторингової місії ОБСЄ", - повідомив голова держави.

За словами президента, має бути передбачене відведення важкої техніки і розміщення її в спеціально встановлених зонах, які буде взято під контроль. Також він зазначив, що має бути забезпечено повний доступ місії Організації безпеки і співробітництва в Європі до всієї окупованої території й українсько-російського кордону, мають увести збройну місію ОБСЄ, звільнити всіх заручників.

Глава держави підкреслив, що  питання проведення виборів на Донбасі можна буде вирішувати тільки після забезпечення там безпеки.

Також, за словами Президента, в рамках його зустрічі з лідерами США, Великобританії, Німеччини, Франції та Італії було вироблено механізм координації дій для імплементації Росією "мінських домовленостей".

На зустрічі із Порошенком були президент США Барак Обама, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем'єр Великобританії Девід Кемерон, президент Франції Франсуа Олланд і прем'єр Італії Маттео Ренці.

Нагадаємо, що 2016 року прогрес у реалізації Мінських угод був близьким до нуля. Це визнавав і Петро Порошенко, і представники Росії. Основна заминка полягає в тому, що Україна відмовляється починати політичний процес врегулювання, поки на Донбасі стріляють, а бойовики продовжують стріляти, посилаючись на те, що Україна відмовляється починати політичний процес урегулювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram