ГоловнаСуспільствоВійна

НАТО визнало відповідальність Росії за продовження боїв на Донбасі

"Росія продовжує розпалювати нестабільність у Східній Україні".

НАТО визнало відповідальність Росії за продовження боїв на Донбасі
Фото: EPA/UPG

У спільній заяві за підсумками засідання комісії Україна-НАТО на найвищому рівні, яке відбулося у Варшаві в суботу, йдеться, що Росія повинна вплинути на бойовиків на Донбасі і виконати взяті в рамках Мінських домовленостей зобов'язання.

Про це пише УНІАН.

"Росія продовжує розпалювати нестабільність у Східній Україні, що призвело до втрати майже 10 тисяч життів на Донбасі і позбавляє Україну значної частини її економічного виробництва. Ми особливо стурбовані зростанням порушень режиму припинення вогню вздовж лінії зіткнення, передусім проросійськими бойовиками. Це не створює сприятливих умов для мирного врегулювання конфлікту", - йдеться у заяві.

У зв'язку з цим лідери НАТО наполягають на необхідності реалізації Мінських угод, яких було досягнуто взимку 2015 року.

"Ми заявляємо свою рішучу підтримку повному виконанню Мінських домовленостей і вітаємо роботу, проведену в "нормандському форматі" і у Тристоронній контактній групі, спрямовану на врегулювання конфлікту у Східній Україні дипломатичними засобами і за допомогою діалогу", - наголошено в документі.

"Ми очікуємо, що Росія виконає свої зобов'язання, використає свій вплив на бойовиків, щоб вони виконали свої зобов'язання в повному обсязі. Ми закликаємо Росію припинити політичну, військову та фінансову підтримку бойовиків і виконати свої зобов'язання, взяті в рамках Мінського пакету заходів, включаючи виведення своїх збройних сил і військової техніки з території України, і дозволити Україні відновити повний контроль над державним кордоном", - заявили учасники засідання комісії Україна-НАТО.

Нагадаємо, що за минулу добу проросійські бойовики здійснили понад 70 обстрілів українських військ, у результаті чого загинув один військовий. Сьогодні після опівночі, вже 9 липня, загинули ще три бійці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram