ГоловнаСуспільствоВійна

​Російський "Мемориал" визнав засудженого в Криму учасника Майдану політв'язнем

На думку правозахисників, справа Коломійця повністю сфальсифікована

​Російський "Мемориал" визнав засудженого в Криму учасника Майдану політв'язнем
Андрей Коломиец
Фото: facebook.com/crimeahrg

Правозахисний центр "Мемориал" визнав політв'язнем громадянина України Андрія Коломійця, засудженого до 10 років колонії.

Про це повідомляє "Медиазона".

У грудні 2014 року Коломієць, який жив в селі під Києвом, переїхав у Кабардино-Балкарію до коханої. Через півроку його затримали, а в сейфі колишнього чоловіка його дівчини знайшли згорток з марихуаною, який приписали українцеві.

Згодом парубка звинуватили у нападі на двох співробітників "Беркута" в Києві під час Майдану.

Вирок озвучили в червні 2016 року - його визнали винуватим у "замаху на вбивство з мотивів політичної та ідеологічної ненависті" і "незаконне придбання рослин, що містять наркотичні речовини".

"У справі немає об'єктивних доказів провини Коломійця і завданої потерпілим шкоди (обидва заявили про "фізичний біль"), зате досить ознак фальсифікації. Крім того, замахом на вбивство слідство і суд назвали дії, які жодного разу за час сутичок у Києві не привели до смерті співробітників міліції або важких травм, а потерпілим, за їхніми ж словами, навіть не довелося звертатися до лікаря", - йдеться в заяві "Мемориала".

Правозахисники пов'язують переслідування Коломійця з антиукраїнською кампанією, розгорнутою з весни 2014 року в російських засобах масової інформації.

"Однією зі складових частин кампанії стало порушення кримінальних справ проти людей, які публічно виражають позицію щодо подій в Україні, відмінну від офіційної, і безпосередньо проти громадян України", - зазначили в "Мемориале".

На думку правозахисників, справа Коломійця повністю сфальсифікована, і вони вимагають його негайного звільнення.

Нагадаємо, минулого року іншого активіста Майдану Олександра Костенка засудили до чотирьох років і двох місяців тюремного ув'язнення за камінь, кинутий у співробітника кримського підрозділу "Беркут". Згодом йому скоротили термін на три місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram