ГоловнаСуспільствоЖиття

Засудженого в Росії українця Чірнія доставили в Москву для психіатричної експертизи

Експертиза щодо Чірнія проводиться вже втретє

Засудженого в Росії українця Чірнія доставили в Москву для психіатричної експертизи
Фото: fsb.ru

Громадянина України, одного з незаконно засуджених у РФ у так званій справі «кримських терористів» Олексія Чірнія доставлено до Москви з Магадана для проведення стаціонарної психіатричної експертизи в Інституті імені Сербського. Про це повідомляє фонд «Відкрита Росія».

Член московської Громадської спостережної комісії (ГСК) Зоя Светова з'ясувала, що Чірнія, засудженого до семи років колонії суворого режиму, тиждень тому доставили з Магадана, де він відбував покарання, в Москву.

«Мені повідомили, що він у Москві, і я його шукала в різних СІЗО. Виявилося, його відправили в Інститут імені Сербського. Може бути, мета цієї "спецоперації" - визнати Олексія Чірнія неосудним, помилувати і відправити в Україну на лікування? Інакше навіщо везти в Москву?», - повідомила Светова.

Експертиза щодо Чірнія проводиться вже втретє. Психічний розлад, ймовірно, є наслідком тортур, яким він міг піддаватися під час попереднього слідства, вважають правозахисники.

У суді зі справи іншого фігуранта так званої справи «кримських терористів» Олега Сенцова Чірній виступав як  свідок, але відмовився відповідати на питання і лише підтвердив вірність своїх оголошених показань, які дав на етапі слідства.

Нагадаємо, українського режисера Сенцова, активістів Олександра Кольченка, Чірнія і Геннадія Афанасьєва в травні 2014 року затримали в окупованому Росією Криму співробітники ФСБ. Їх звинуватили в підготовці терактів.

Афанасьєв і Чірній дали свідчення і, уклавши угоду зі слідством, були засуджені до 7 років позбавлення волі кожен.

Сенцова і Кольченка 25 серпня 2015 року російський суд засудив до 20 і 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram