ГоловнаСуспільствоВійна

Контактній групі представили доповідь про загрозу екологічної катастрофи на Донбасі

Бойовики знову заблокували обмін полоненими і не дотримуються режиму тиші

Контактній групі представили доповідь про загрозу екологічної катастрофи на Донбасі
Фото: http://newsme.com.ua

У Мінську завершилося чергове засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі,  під час якого було представлено доповідь про загрозу екологічної катастрофи в разі підтоплення шахт.

Про це повідомила прес-секретар Леоніда Кучми Дарина Оліфер на своїй сторінці в Фейсбуці.

Українська сторона констатувала, що бойовики так і не виконали взятих на себе зобов'язань про повне припинення вогню на час великодніх свят.

"Обстріли не тільки несуть небезпеку мирним жителям Донбасу, але і роблять проблемною подальшу роботу з політичних, гуманітарних та економічних питань. В таких умовах проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей не представляється реальним", - зазначила Оліфер.

Також, всупереч попередженням представників ОБСЄ, 9 травня в Донецьку все таки відбувся "парад "за участю військової техніки, що є грубим порушенням Мінських домовленостей.

Під час сьогоднішньої зустрічі групи порушувалося питання про виконання представниками окремих районів Донецької та Луганської областей взятих на себе зобов'язань протоколом від 19 вересня 2014 року - мова йде про звільнення усіх територій, захоплених бойовиками, в тому числі Дебальцевого.

Учасникам переговорів не вдалося розблокувати питання про звільнення заручників, яке заблокували представники "ДНР" та "ЛНР".

"Звільнення заручників вони прив'язують до амністії, хоча ці процеси ніяк не пов'язані між собою і є речами абсолютно різного порядку", - пояснила Оліфер.

Також сепаратисти заблокували допуск до полонених експертів Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

"Істотну стурбованість викликають випадки погроз стосовно співробітників СММ ОБСЄ на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Такі випадки набувають систематичного характеру і не сприяють подальшому врегулюванню процесу. Україна жорстко засуджує подібні факти агресії", - зауважила прес-секретар Кучми.

На засіданні економічної підгрупи обговорювалися, в тому числі, і проблеми екології. Німецький експерт Рольф Петрі озвучив доповідь про стан шахт на Донбасі.

"Нагадаю, раніше українська сторона ініціювала запрошення міжнародних екологів для оцінки ситуації на промислових підприємствах Донецької та Луганської областей. Дані цього звіту викликають побоювання через можливе підтоплення низки шахт - така загроза може спричинити екологічне лихо по всьому Донбасу, і тому зараз йде пошук вирішення цієї проблеми", - наголосила Оліфер.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко  допустив проведення виборів на Донбасі в 2016 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram