ГоловнаСуспільствоЖиття

Оприлюднено фото і відео "Бука", з якого, ймовірно, було збито Boeing над Донбасом

Міжнародна спільна слідча група взяла до відома нові матеріали

Оприлюднено фото і відео "Бука", з якого, ймовірно, було збито Boeing над Донбасом
Фото: EPA/UPG

Аналітичне агентство Stratfor зі США в п'ятницю оприлюднило зроблений 17 липня 2014 року супутниковий знімок, на якому на вулиці окупованої Макіївки видно, ймовірно, зенітно-ракетний комплекс "Бук" на причепі з тягачем з білою кабіною.

Знімок, зроблений комерційним супутником приблизно за 5 годин до того, як над Донбасом збили Boeing рейсу МН-17 "Малайзійських авіаліній", виявили партнери агентства по компанії AllSource Analysis, передає Радіо Свобода. Агентство звертає увагу, що нова знахідка добре вкладається в наявний масив даних про пересування цього "Бука" від російського кордону до Донецька і далі в місто Сніжне на окупованих територіях, звідки, за даними розслідування, була запущена ракета "Бука", що збила літак.

Зазначають, що знімок, який оприлюднило агентство, сам по собі не доводить, що літак збили саме із цього "Бука", але він підтверджує загальний перебіг подій, установлених завдяки колективному аналізу відкритої інформації.

У четвер, 12 травня, було виявлено ще одне свідчення про пересування "Бука" на причепі з білим тягачем, відомого за багатьма попередніми фотографіями і відеозаписами, через Макіївку недалеко від Донецька - на тій самій вулиці, за декілька сотень метрів від місця, де він потрапив на супутникове фото, і в тому самому напрямку.

На запису, зробленому автомобільним відеореєстратором і оприлюдненому тільки 3 травня цього року, видно тягач "Вольво", що перевозить зенітно-ракетну установку "Бук".

На цьому самому тягачі цей "Бук" зображений на фотографіях і відео інших очевидців, раніше опублікованих в інтернеті.

Людина, яка опублікувала відео, стверджує, що його було зроблено 17 липня 2014 року. Дату зйомки однозначно підтвердити опублікованими кадрами неможливо. Непрямим підтвердженням стали ціни на бензин на автозаправці, повз яку їде авто з реєстратором. В інтернеті зберігся архів цін на бензин мережі заправок за 18 липня того року, і вони збігаються.

Окрім того, зазначають коментатори, напрямок руху тягача з "Буком" (з Донецька в напрямку Тореза і Сніжного) і той факт, що на кадрах на установці присутні всі чотири ракети, свідчать: відео, швидше за все, було знято безпосередньо в день трагедії, лише за кілька годин до того, як "Бук" зробив пуск ракети по літаку.

Також на відео видно автомобілі супроводу - такі самі, разом з якими "Бук" на цьому самому тягачі раніше бачили і зняли інші очевидці.

Міжнародна спільна слідча група відзначила факт появи раніше не опублікованих зображень установки "Бук", з якої, імовірно, був збитий малайзійський Boeing рейсу МН-17 у липні 2014 року. Про це йдеться в оприлюдненій у п'ятницю заяві прокуратури Нідерландів, яка очолює кримінальне розслідування, повідомляє Укрінформ.

У Міжнародній спільній слідчій групі підкреслили важливість таких матеріалів для слідства. "Закликаємо всіх, хто володіє зображеннями, які потенційно можуть бути цікавими, повідомити міжнародних слідчих або завантажити матеріали, за бажанням анонімно, через веб-сайт www.jitmh17.com", - також наголошено в заяві.

Нагадаємо, експерти проекту розслідувань Bellingcat з'ясували серійний номер установки "Бук", з якої 2014 року на Донбасі збили малайзійський Boeing рейсу MH17, і її приналежність військам Російської Федерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram