ГоловнаСуспільствоЖиття

У Харківській філармонії відкриється органний зал, на реконструкцію якого пішло 11 років

Губернатор  проінспектував реконструкцію

До Дня Незалежності у Харківській обласній філармонії відкриється органний зал. Цього моменту мешканці регіону чекали 11 років.

27 квітня голова Харківської ОДА проінспектував реконструкцію обласної філармонії.

«Реконструкція філармонії почалася у 2005 році, вона йшла різними темпами і на певному етапі припинилася. Минулого року ми чітко позначили одним із пріоритетів своєї роботи завершення цього будівництва. У такому культурному центрі України, яким є Харків, має бути філармонія», - підкреслив губернатор області Ігор Райнін.

У 2015 році команді ХОДА вдалося відновити будівництво. Після тривалих переговорів Райнін домігся виділення необхідних коштів з Державного фонду регіонального розвитку.

«З 2016 року ми також отримали кошти Фонду регіонального розвитку, плюс виділили співфінансування з обласного бюджету», - повідомив керівник ХОДА.

За півроку, що минули з моменту відновлення робіт, будівельники серйозно просунулися: вже 17 травня у філармонії почнуть монтувати орган. Для цього в регіон приїдуть фахівці всесвітньо відомої німецької компанії «Олександр Шуке».

«Зараз настав момент, коли ми з упевненістю можемо сказати: перший пусковий комплекс філармонії - а мова йде про органний зал - до Дня Незалежності буде готовий. Уже восени жителі регіону зможуть прийти в зал на 500 місць і послухати органну музику. До 24 серпня ми також плануємо завершити будівництво станції метро «Перемога» - це другий з найважливіших довгобудів регіону, який нам вдалося реанімувати. Переконаний, що всі роботи ми доведемо до логічного кінця», - заявив Райнін.

Довідка. Будівля Харківської філармонії - пам'ятка архітектури. Її побудували у 1827 році як Комерційний клуб, а після двох перебудов - у 1855-му і 1890 роках - тут розмістився оперний театр. Великий зал нинішньої філармонії будувався як аналог знаменитого залу палацу Тюїльрі. Згодом конструкції будівлі прийшли в аварійний стан, і у 2005 році її почали реконструювати. У тому числі запланували побудувати новий органний зал, гримерки, зону кулуарів і фойє, кафе і буфетів. Через нестачу фінансування будівельні роботи кілька разів зупинялися, їх змогли відновити восени 2015 року після того, як нинішнє керівництво області домоглося виділення необхідних коштів з держбюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram